UPDATE 5 ianuarie, ora 7.45: Numărul persoanelor decedate în puternicul cutremur de la 1 ianuarie din Japonia a crescut la 92, în timp ce alți 242 de oameni sunt dați în continuare dispăruți, informează agenția niponă Kyodo.

Armata japoneză a dislocat aproximativ 4.600 de militari, care, împreună cu oamenii legii și cu pompierii, desfășoară o amplă operațiune de căutare și salvare.

Însă daunele structurale extinse, alunecările de teren și replicile după puternicul cutremur care a lovit zonele centrale ale Japoniei în ziua de Anul Nou au continuat să împiedice aceste operațiuni.

Deteriorările infrastructurii rutiere și aglomerația reprezintă, de asemenea, provocări pentru operațiunile de ajutor, aproximativ 33.000 de persoane rămânând evacuate în 370 de adăposturi din prefectura Ishikawa, cel mai grav afectată de cutremurul cu magnitudinea 7,6.

Potrivit autorităților locale, cel puțin 700 de persoane sunt încă izolate din cauza drumurilor blocate, în timp ce aproximativ 30.000 de locuințe nu au curent electric, iar 80.000 au rămas fără apă.

UPDATE 4 ianuarie, ora 22.40: Echipele de salvare continuă căutările unor posibili supraviețuitori ai cutremurului, în ciuda faptului că șansele de a găsi oameni în viață sunt mai mici după trecerea a 72 de ore după producerea sa, notează Reuters.

Până în prezent, 156 de persoane au fost salvate, dar cel puțin alte 179 de persoane sunt încă de negăsit, potrivit autorităților.

Amploarea pagubelor provocate de cutremur și de tsunamiul declanșat de seism rămâne neclară, salvatorii având dificultăți în a ajunge în zonele cele mai nordice ale peninsulei – unde se află o mare parte din victime – din cauza drumurilor rupte.

UPDATE 4 ianuarie, ora 12.30. Potrivit celui mai recent bilanț al victimelor cutremurului din 1 ianuarie, 84 de persoane au murit, iar alte 79 sunt date dispărute, informează News.ro.

La Tokyo, premierul japonez Fumio Kishida a cerut un „efort total” pentru a salva cât mai multe vieți posibil în primele 72 de ore după dezastrul produs de cutremurul cu magnitudinea 7,6, după care se spune că rata de supraviețuire a victimelor va scădea brusc.

Multe persoane ar putea fi prinse încă sub dărâmături. Operaţiunile de salvare din casele prăbuşite sunt dificile, iar vremea este rece. Poliţia şi pompierii încă desfăşoară misiuni de căutare.

În prefectura Ishikawa, unde rutele terestre şi comunicaţiile au fost întrerupte, nu se cunoaşte încă amploarea totală a pagubelor.

Municipalitatea din Wajima a primit cel puţin 40-50 de rapoarte privind rezidenţi rămaşi sub dărâmături.

De asemenea, aproape 90 de drumuri din prefectura Ishikawa care duc spre zonele afectate de dezastru sunt blocate, lăsând cel puţin 750 de persoane izolate, în principal în satele de la periferia oraşelor Wajima şi Suzu, unde distrugerile au fost semnificative.

Peste 200 de clădiri din prefectura Ishikawa au fost distruse complet sau parţial. Aproximativ 34.000 de persoane sunt cazate în 360 de centre de evacuare.

UPDATE 4 ianuarie, ora 7.00. Cel puțin 73 de persoane au murit în puternicul cutremur care a zguduit Peninsula Noto și zonele învecinate din centrul Japoniei în ziua de Anul Nou, în timp ce salvatorii au lucrat contratimp pentru a găsi și a scoate mai mulți supraviețuitori din clădirile prăbușite, pe fondul temperaturilor scăzute, informează agenția niponă de știri Kyodo.

Toate decesele provocate de cutremurul cu magnitudinea 7,6 au fost raportate în prefectura Ishikawa, unde se află peninsula Noto, cea mai grav afectată.       

Autoritățile locale au dat publicității, miercuri seară, identitățile a 15 persoane care sunt încă date dispărute în Wajima și în orașul apropiat Anamizu, precizând că această lista ar putea crește.

Peste 33.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar aproximativ 100.000 de case nu au alimentare cu apă, potrivit guvernului local.     

Armata japoneză urma să folosească elicoptere pentru a livra provizii în zonele afectate, autoritățile locale cerând guvernului central să trimită personal pentru misiunea de ajutor în caz de dezastru.

Premierul Fumio Kishida a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că guvernul a decis să mărească numărul celor care lucrează în regiunea afectată de la 1.000, în prezent, la 2.000 de oameni.

UPDATE 3 ianuarie, ora 7:00. Cel puțin 64 de persoane au murit în puternicul cutremur care a zguduit Peninsula Noto și zonele învecinate din centrul Japoniei în ziua de Anul Nou, molozul și drumurile blocate împiedicând operațiunile de căutare și salvare de miercuri, informează agenția niponă de știri Kyodo.

Ploi intermitente sunt așteptate până joi în zonele afectate de dezastru, în care unele sate rămân închise, a transmis Agenția de Meteorologie a Japoniei, care a avertizat despre potențiale alunecări de teren.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la două zile după cutremur.

Autorităţile au confirmat 64 de morţi până în prezent, faţă de 57 anunțate marţi seara târziu.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucţiuni guvernului său pentru a se asigura că supravieţuitorii au acces la facilităţi de bază, inclusiv la electricitate şi apă.

„Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a salva cât mai multe persoane, ţinând cont în acelaşi timp de faptul că aceasta este, de asemenea, o bătălie împotriva timpului”, a declarat Fumio Kishida.

UPDATE 2 ianuarie, ora 21.35: Numărul deceselor a urcat la 57 în urma puternicului cutremur, iar salvatorii continuă să caute supraviețuitori, pe fondul replicilor continue de marți, a relatat agenția niponă de știri Kyodo.

Dintre cele 57 de victime, 24 au fost raportate în Wajima, 20 în Suzu și cinci în Nanao, cărora li se adaugă restul, a transmis Prefectura locală.

Numărul persoanelor evacuate, inclusiv cele din prefecturile Ishikawa și Niigata, se ridică la peste 57.000, potrivit celor mai noi informații.

Mașină răsturnată pe o stradă prăbușită în apropierea orașului Anamizu, marți, 2 ianuarie, după cutremur. Foto: Profimedia

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade a distrus case în Suzu, în vârful peninsulei, și a provocat incendii în orașul Wajima din prefectura Ishikawa. Dar amploarea totală a pagubelor rămâne necunoscută, dărâmăturile și drumurile tăiate îngreunând furnizarea de ajutoare și operațiunile de salvare.

UPDATE 2 ianuarie, ora 10.40: Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 a omorât 48 de persoane, conform unui nou bilanţ autorităţilor locale, citat de BBC. Bilanțul ar putea crește și mai mult pe măsură ce eforturile de căutare-salvare continuă, spun oficialii.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ: Cele mai afectate zone sunt din prefectura Ishikawa, care a fost epicentrul cutremurului. Aici, autoritățile locale au confirmat moartea a 30 de oameni. Alte zeci de oameni au fost răniți în alte patru prefecturi vecine, inclusiv în Toyama și Niigata, a informat postul public japonez NHK.

Seismul a distrus numeroase case și a lăsat fără curent aproximativ 45.700 de gospodării, a anunțat marți compania Hokuriku Electric Power.

În peninsula Noto din prefectura Ishikawa, mii de militari, pompieri și ofițeri de poliție din toată țara au fost trimiși să intervină.

Cu toate acestea, eforturile de salvare au fost îngreunate de drumurile grav avariate și blocate, iar autoritățile spun că le este greu să evalueze amploarea totală a pagubelor.

„Căutarea și salvarea celor afectați de cutremur este o luptă contracronometru”, a declarat marți prim-ministrul japonez Fumio Kishida, în timpul unei reuniuni de urgență în caz de dezastru.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Mai mulți lideri mondiali au transmis mesaje de condoleanțe Japoniei, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite sunt gata să furnizeze „tot ajutorul necesar” Japoniei.

Avertismentele de tsunami au fost ridicate

În urma cutremurului, urmat de numeroase replici, autoritățile japoneze au emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata şi Toyama. Rusia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au emis, la rândul lor, avertizări de tsunami.

Guvernul japonez a ordonat luni seară ca aproximativ 100.000 de persoane să-și evacueze casele, trimițându-le în săli de sport și școli gimnaziale, folosite în mod obișnuit drept centre de evacuare în situații de urgență.

Toate avertismentele de tsunami au fost între timp ridicate de-a lungul Mării Japoniei, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul unui astfel de eveniment.

Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.

În 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade, care a produs un tsunami nimicitor. Valurile au măturat comunitățile de coastă din nord-est și au ucis aproape 18.000 de oameni. Tsunamiul a declanșat o topire nucleară la centrala electrică de la Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear de după Cernobîl, notează BBC.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News