Potrivit The Guardian, biserica ar putea face obiectul unui ordin judecătoresc de dizolvare încă de luna viitoare, până la finalizarea unei anchete privind activitățile controversate de strângere de fonduri ale grupului, potrivit agenției de știri Kyodo, care a citat o sursă guvernamentală anonimă.
Ziarul Asahi Shimbun a citat surse anonime care au declarat că guvernul a ajuns la concluzia că dizolvarea ar fi potrivită, având în vedere că biserica s-a angajat în activități „vicioase, organizate și continue” care au depășit considerentele legate de libertățile religioase consacrate în constituție.
În conformitate cu legea japoneză privind corporațiile religioase, o instanță poate emite un ordin de dizolvare dacă o organizație a comis acte care sunt „recunoscute în mod clar ca fiind în mod substanțial dăunătoare pentru bunăstarea publică”.
Grupurile care sunt dizolvate își pierd statutul de corporație religioasă, pierzând scutirea de impozitul pe profit și de impozitul pe proprietate, precum și impozitul pe venitul din ofrande bănești, potrivit Mainichi Shimbun.
Guvernul a investigat biserica, cunoscută oficial sub numele de Federația familială pentru pace și unificare mondială, în legătură cu activitățile sale de strângere de fonduri, luptând în același timp cu un scandal legat de legăturile grupului cu politicieni japonezi, în special cu membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere.
Prim-ministrul Fumio Kishida speră ca această măsură să înăbușe criticile privind legăturile partidului său cu biserica, a sugerat Asahi.
În lunile de după moartea lui Abe, mass-media a descoperit dovezi că politicienii PDL, și un număr mult mai mic de parlamentari din opoziție, au avut legături cu grupul, de la discursuri ținute la evenimente sponsorizate de biserică până la înrolarea adepților pentru a lucra la campaniile electorale.
Cu toate acestea, unii membri ai partidului lui Kishida au rămas rezervați în privința dizolvării, temându-se că guvernul ar putea fi acuzat că ar călca în picioare libertățile religioase.
Abe, al cărui bunic, fostul prim-ministru Nobusuke Kishi, a ajutat biserica ultraconservatoare să își stabilească prezența în Japonia în anii 1960, a fost împușcat mortal în iulie 2022 de un bărbat care a declarat că îi purta pică Bisericii Unificării și lui Abe.
Suspectul, Tetsuya Yamagami, al cărui proces pentru crimă și alte acuzații nu ar trebui să înceapă mai devreme de anul viitor, ar fi declarat poliției că l-a vizat pe politician, pe care l-a împușcat de la mică distanță cu o armă artizanală la un miting electoral, din cauza legăturilor familiei sale cu Moonies.