Planul amplu de cinci ani, cândva de neconceput în Japonia pacifistă, va face din țara asiatică al treilea cel mai mare consumator militar din lume, după Statele Unite și China, pe baza bugetelor actuale.
Prim-ministrul Fumio Kishida, care a spus că Japonia și poporul ei sunt într-un „punct de cotitură în istorie”, a declarat că accelerarea acestei acumulări militare este un răspuns la tensiunile în creștere.
Guvernul său se îngrijorează că Rusia a creat un precedent care va încuraja China să atace Taiwanul, amenințănd insulele japoneze din apropiere, întrerupând aprovizionarea cu semiconductori avansati și punând un potențial control pe căile maritime care furnizează petrol din Orientul Mijlociu.
„Acest aspect stabilește o nouă direcție pentru Japonia. Dacă sunt construite în mod corespunzător, forțele de autoapărare vor fi o forță reală, eficientă, de clasă mondială”, a declarat Yoji Koda, fost amiral al Forței de Autoapărare Maritimă, care a comandat flota japoneză în 2008.
Guvernul a spus că va stoca, de asemenea, piese de schimb și alte muniții, va extinde capacitatea de transport și va dezvolta capacități de război cibernetic. În constituția sa postbelică, scrisă de americani, Japonia a renunțat la dreptul de a duce război și la mijloacele necesare pentru a face acest lucru.
„Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare gravă a legilor care interzic folosirea forței și a zdruncinat bazele ordinii internaționale”, se arată în documentul de strategie.
„Provocarea strategică prezentată de China este cea mai mare cu care Japonia s-a confruntat vreodată”, a adăugat acesta, menționând, de asemenea, că Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.
Un document separat de strategie de securitate națională, care făcea referire la China, Rusia și Coreea de Nord, promitea o cooperare strânsă cu Statele Unite și alte națiuni similare pentru a descuraja amenințările la adresa ordinii internaționale stabilite.
Întâlnindu-se vineri, la Taipei, cu președintele Asociației de Schimb Japonia-Taiwan, Mitsuo Ohashi, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat că se așteaptă la o mai mare cooperare în domeniul apărării cu Japonia.
China a acuzat Japonia că a făcut afirmații false cu privire la activitățile militare ale Chinei în noua strategie de securitate, potrivit unui comunicat al ambasadei sale din Japonia.