Rata natalității este în scădere în multe țări dezvoltate, dar în Japonia, problema este deosebit de acută, deoarece este pe locul doi în lume în ce privește procentul din populație cu vârsta de 65 de ani și peste, după micul stat Monaco, potrivit datelor Băncii Mondiale.

„Numărul de nașteri a scăzut sub 800.000 anul trecut, conform estimărilor”, le-a spus Kishida parlamentarilor într-un discurs cu ocazia deschiderii noii sesiuni parlamentare.

Kishida spune că țara sa este pe punctul de a stabili „dacă poate continua ca societate”.

„Concentrarea atenției asupra politicilor privind copiii și creșterea copiilor este o problemă care nu poate aștepta și nu poate fi amânată”, a mai adăugat premierul japonez.

Liderul conservator a spus că politicile sale, inclusiv lansarea noii agenții pentru copii și familii în aprilie, au fost concepute pentru a sprijini părinții și a asigura „sustenabilitatea” celei de-a treia mari economii din lume.

Kishida a adăugat că în cele din urmă a dorit ca guvernul să-și dubleze cheltuielile pentru programele legate de copii.

Japonia are o populație de 125 de milioane și se confruntă de mult timp cu problema susținerii numărului mare de cetățeni în vârstă.

Rata natalității încetinește în multe țări, inclusiv în țările vecine cu Japonia, din cauza unor factori precum creșterea costurilor de trai, faptul că mai multe femei se angajează, iar oamenii aleg să aibă copii mai târziu.

Datele oficiale au arătat săptămâna trecută că populația Chinei s-a redus în 2022, pentru prima dată în mai bine de șase decenii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News