„Îi doare că astăzi sunt unul dintre cei mai importanţi politicieni de pe planeta Pământ. Unul este Trump, iar celălalt sunt eu”, a declarat ultraliberalul Milei într-un interviu acordat duminică seară canalului conservator LN+.

„Sunt considerat cel mai mare apărător al ideilor de libertate din lume”, a continuat președintele argentinian, referindu-se la întâlnirile sale cu „cei mai mari antreprenori din lume”, vedete din Silicon Valley precum Mark Zuckerberg, Elon Musk sau Jeff Bezos.

Aflat în funcție din decembrie anul trecut, Javier Milei (53 de ani) este în dezacord cu Parlamentul argentinian, unde partidul său libertarian este în minoritate şi unde a suferit recente eşecuri legislative. El a luat în derâdere „agenda liliputană a politicienilor argentinieni nesemnificativi, şobolani invizibili, care nu vor putea niciodată să aspire la asta”. „Ce viziune poate avea un şobolan despre un gigant? Niciuna”, a insistat Milei.

Economist ultraliberal, libertarian şi „anarho-capitalist”, potrivit descrierii sale, Javier Milei a bulversat scena politică argentiniană de la apariţia sa în urmă cu trei ani, după ce a fost ani întregi un polemist popular în talk-show-uri TV.

Inițial deputat la Buenos Aires, Milei a reuşit, cu o naraţiune populistă, de outsider „anti-castă”, să pună capăt celor 20 de ani de guvernare peronistă (centru stânga) sau a dreptei clasice. El se prezintă drept unul dintre modelele globale ale liberalismului.

Săptămâna trecută, președintele argentinian a dezvăluit lansarea unui documentar pe YouTube de şase episoade, fiecare cu durata de 30 de minute, urmărind ascensiunea sa în politică, descrisă, într-un trailer deja disponibil, drept „fenomen care a captivat lumea”, „campania cea epică din istorie”.

Urmărește-ne pe Google News