Într-un interviu difuzat duminică de CNN, senatorul de Ohio a remarcat că Tim Walz i-a strâns mai întâi mâna soţiei înainte de a o îmbrăţişa pe scenă la mitingul din Philadelphia la care vicepreşedinta Kamala Harris l-a prezentat ca partenerul ei de cursă electorală.
„Tim Walz i-a dat soţiei sale o strângere de mână drăguţă şi fermă din Midwest, iar apoi a încercat să se corecteze în mod ciudat. Cred că este vorba despre doi oameni, Kamala Harris şi Tim Walz, care nu se simt confortabil în pielea lor, pentru că nu se simt confortabil cu poziţiile lor politice pentru poporul american. Aşadar, jignesc, în loc să le spună americanilor cum le vor face viaţa mai bună. Cred că asta este ciudat, dar ştii ce, mă pot numi cum vor”, a comentat JD Vance.
El a pus în contrast modul în care el şi-a îmbrăţişat şi sărutat propria soţie după primul său discurs în calitate de candidat republican la vicepreşedinţie. Întrebat dacă sugerează că guvernatorul Tim Walz nu are afecţiune pentru soţia sa, Vance a spus că acesta „a acţionat ciudat prin ceea ce a făcut, pe o scenă naţională, în faţa soţiei sale”.
Polemica „ciudaților”
Comentariile lui Vance vin în contextul în care democraţii profită de succesul mediatic pe care l-a avut un mesaj ce provine de la Walz. Cu câteva săptămâni înainte de a fi selectat ca partener de cursă al lui Harris, într-un interviu acordat MSNBC, el i-a descris pe fostul preşedinte Donald Trump şi pe Vance ca fiind „pur şi simplu nişte ciudaţi”. Sintagma s-a rostogolit şi a devenit aproape o poreclă. În interviul său de la CNN, Vance a respins băşcălia ca fiind „fundamental o chestie de bătăuşi din curtea şcolii”.
Însă caracterizarea lui Vance ca fiind „ciudat” a fost alimentată în parte de comentariile pe care el însuşi le-a făcut într-un interviu din 2021, când a afirmat că SUA sunt conduse de „doamne cu pisici şi fără copii”. El a menţionat-o în mod specific pe Harris, care este mamă vitregă, şi pe secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg, care, la scurt timp după aceea, a adoptat copii împreună cu soţul său.
Vance a spus la CNN că „desigur” recunoaşte familiile lui Harris şi Buttigieg şi a susţinut că acele comentarii ale sale au fost scoase din context.
Kamala Harris, la pachet cu Joe Biden
Cu mai puţin de trei luni înainte de ziua alegerilor, Trump şi Vance se confruntă cu o cursă extrem de diferită faţă de cea de luna trecută, când Trump l-a ales pe Vance drept partener, iar republicanii s-au reunit în Milwaukee pentru convenţia națională a partidului. Renunţarea din partea preşedintelui Joe Biden şi înlocuirea lui cu Harris în calitate de candidat democrat au dus la o cursă prezidenţială mult mai strânsă decât cea pe care sondajele o arătau ca fiind condusă de Trump în cea mai mare parte a anului 2024. Vance a recunoscut, de altfel, în interviu că acum „este diferit”.
„Dar ceea ce este diferit este că alergăm împotriva unei persoane diferite, pe care mulţi americani pur şi simplu nu o cunosc”, a spus el.
Senatorul de Ohio a declarat că obiectivul republicanilor este de a pune în contrast politicile pe care Trump le-a susţinut în timpul mandatului său cu cele ale administraţiei Biden-Harris.
„Acum, a fost mai uşor, pentru că Joe Biden a fost acolo, pentru că oamenii îl asociază pe Joe Biden cu politicile. Dar cred că şi Kamala Harris este în mod clar responsabilă pentru politicile administraţiei Biden-Harris, mai ales dacă luăm în considerare faptul că, aşa cum am aflat cu toţii în ultimele câteva luni, Joe Biden nu este în mod clar capabil să-şi facă treaba”, a afirmat Vance.
El a susţinut că Harris „a fost cea care a tras sforile” în Casa Albă a lui Biden. „Adică, cum ar putea să nu fie ea? Cred că Joe Biden nu prea ştie unde se află”, a insinuat Vance.
Dosarul militar al lui Walz
În interviul de la CNN, Vance a reluat, de asemenea, acuzaţiile la adresa lui Tim Walz potrivit cărora „minte cu privire la propriul său dosar” militar.
Criticile provin de la faptul că guvernatorul din Minnesota a afirmat odată – un purtător de cuvânt al campaniei lui Harris a declarat ulterior că Walz s-a exprimat greşit – că a purtat arme „în război” şi nu şi-a corectat afirmaţii din trecut, conform cărora ar fi servit în războaie.
„Nu critic serviciul lui Tim Walz; critic faptul că a minţit cu privire la serviciul său, pentru câştig politic”, a spus Vance, acuzându-l pe Walz de „comportament scandalos”.
„Nu este corect să declari eronat sau să înfrumuseţezi ceea ce ai făcut şi eu cred că asta a făcut el”, a spus Vance.
Walz a servit în Garda Naţională a Armatei timp de 24 de ani înainte de a se retrage pentru a candida pentru Congres în 2005. El a fost detaşat cu unitatea sa în Italia în 2003 în sprijinul efortului de război al SUA în Afganistan, dar nu a fost detaşat într-o zonă de luptă propriu-zisă ca parte a serviciului său.
Vance a subliniat că sergentul major de comandă în retragere Doug Julin, care a fost superiorul lui Walz şi este un critic de lungă durată al guvernatorului din Minnesota, i-a spus vineri Laurei Coates de la CNN că Walz a evitat detaşarea în Irak, retrăgându-se cu câteva luni înainte de a fi trimis acolo. Anunţul privind desfăşurarea în Irak a venit în toamna anului 2004, înainte ca Walz să se pensioneze, a spus Julin.
„Ştia că va merge în Irak. A decis să renunţe – să se pensioneze; orice cuvânt doriţi să folosiţi, pentru că dorea să candideze pentru Congres. A minţit în legătură cu asta. A spus că, atunci când a decis să se retragă, nu ştia că va merge în Irak. Acesta este un alt neadevăr, după cum a declarat chiar ofiţerul său militar superior. Nu critic serviciul său. Critic necinstea – minciuna spusă în favoarea şi în scopul unui beneficiu politic”, a punctat Vance.
El a mai spus că prin alegerea lui Walz drept candidat la vicepreşedinţie, Harris a făcut „o gravă greşeală de judecată”.
„Şi nu vreau să aud de la un purtător de cuvânt al campaniei Kamalei Harris. Vreau să o aud pe Kamala Harris însăşi răspunzând la ceea ce tocmai am spus. A spus că a servit în război şi nu a făcut-o. Aceasta este o lipsă de onestitate. Adevărul este că Tim Walz nu a spus adevărul şi, important, este vorba despre judecata Kamalei Harris”, a declarat Vance.
Accesul la pastila de avort
Vance a declarat că, dacă va fi reales, Trump nu va încerca să blocheze accesul la medicamentul pentru avort mifepristone.
Cu toate acestea, el a spus că fostul preşedinte va „lăsa statele să ia decizia cu privire la politica privind avortul” – o poziţie pe care a recunoscut că ar duce la un mozaic de politici, fiind state cu mai puţine restricţii şi state cu mai multe.
Întrebat despre Kate Cox, femeia din Texas care a trebuit să părăsească statul pentru a beneficia de un avort după ce fătul ei a fost diagnosticat cu o boală genetică rară şi mortală, Vance a spus: „Mi se rupe inima pentru această femeie”.
El a spus că Trump „nu încearcă să împiedice femeile care au sarcini neviabile să aibă acces la îngrijirea medicală de care au nevoie”.
„Dar ceea ce a spus preşedintele Trump este că vom lăsa alegătorii să ia aceste decizii. … Trebuie să lăsaţi alegătorii să ia aceste decizii. Cred că trebuie să lăsăm alegătorii să decidă, iar atunci când îşi spun părerea, trebuie să o respecţi”, a insistat Vance. El a mai spus că, personal, „nu se pronunţă asupra a cum ar trebui să fie aceste legi”.
Influența politică asupra ratei dobânzilor
Vance a declarat că este de acord cu comentariul lui Trump făcut în conferinţa de presă de joi potrivit căruia preşedinţii ar trebui „să aibă cel puţin un cuvânt de spus” cu privire la politica Federal Reserve – o poziţie care ar submina autonomia istorică a băncii centrale.
„Conducerea politică a acestei ţări ar trebui să aibă mai mult de spus cu privire la politica monetară a acestei ţări. Sunt de acord cu el. Aceasta ar trebui să fie în mod fundamental o decizie politică. De acord sau nu, liderii aleşi ai Americii ar trebui să aibă un cuvânt de spus cu privire la cele mai importante decizii cu care se confruntă ţara noastră”, a declarat Vance.
„Dacă ţara merge la război; care sunt ratele dobânzilor noastre – acestea sunt întrebări importante pentru care democraţia americană ar trebui să aibă răspunsuri importante. Cred că tot ce a spus preşedintele Trump a fost că, uite, este cam ciudat să ai atât de mulţi birocraţi care iau atât de multe decizii importante. Dacă poporului american nu-i place politica noastră privind rata dobânzii, ar trebui să aleagă pe altcineva pentru a schimba această politică. Nimic nu ar trebui să fie mai presus de dezbaterea democratică în această ţară atunci când vine vorba de marile probleme cu care se confruntă Statele Unite”, a insistat Vance.
Cum explică atacurile la adresa orginilor lui Harris
După ce Trump a declanşat controverse punând la îndoială moştenirea rasială a lui Harris – ai cărei părinţi au fost imigranţi din Jamaica şi India -, Vance a spus că el crede că Harris „este ceea ce spune ea că este”.
Cu toate acestea, el a spus din nou că Harris se poartă ca un „cameleon” politic, susţinând că acesta a fost punctul pe care Trump a încercat să-l sublinieze prin comentariile sale de la recenta convenţie a Asociaţiei Naţionale a Jurnaliştilor de Culoare. „Ea nu conduce o campanie politică. Ea conduce un film. Ea vorbeşte alegătorilor doar în spatele unui teleprompter. Totul este scenarizat. Nu îşi expune poziţiile politice”, acuză Vance.
El a subliniat, de asemenea, poziţiile liberale adoptate de Harris în timpul alegerilor primare prezidenţiale democrate din 2020 – o cursă la care a renunţat în 2019, înainte ca primele voturi să fie exprimate. „Nu a răspuns de ce a vrut să interzică fracturarea, dar acum nu mai vrea; a vrut să lase fără bani poliţia, dar acum nu mai vrea; a vrut să deschidă frontiera, dar acum nu mai vrea”, a enumerat Vance. „Ea ar trebui să răspundă de ce prezintă un set diferit de politici unui public şi un set diferit de politici altui public. Şi cred că la asta vroia să ajungă preşedintele Trump. Aceasta este o persoană fundamental falsă. Ea este diferită în funcţie de cine se află în faţa ei”, a susținut JD Vance.