Abordarea menționată de J.D. Vance ar însemna, în cazul aplicării ei, o schimbare dramatică a politicii externe americane, care s-a concentrat, sub președinția democratului Joe Biden, pe furnizarea de ajutoare militar și de altă natură Ucrainei, notează Ukrainska Pravda.

„Cred că așa ar arăta… Trump se va așeza (la masă – n.r.) și le va spune rușilor, ucrainenilor, europenilor: «Băieți, trebuie să vă dați seama: cum arată un acord de pace?». Și probabil arată ca actuala linie de demarcație dintre Rusia și Ucraina, care devine o zonă demilitarizată”, a spus Vance într-un interviu acordat canalului de YouTube Shawn Ryan Show.

Zona demilitarizată, a adăugat Vance, va fi „puternic fortificată pentru a preveni o nouă invazie a rușilor”.

Potrivit candidatului republican la vicepreședinția SUA, Ucraina, ca parte a planului de pace, își va menține independența în schimbul neutralității – asta înseamnă că Ucraina nu se va alătura NATO sau altor „instituții aliate”.

J.D. Vance nu a precizat cine va controla „zona demilitarizată”, dar a subliniat că actuala linie de demarcație va rămâne, ceea ce înseamnă că Ucraina nu va putea revendica teritoriul său ocupat acum de Rusia.

Senatorul de Ohio a mai spus că Rusia „nu ar fi trebuit să invadeze” Ucraina, dar că „ucrainenii au și ei o mulțime de probleme cu corupția”. El mai susținut că războiul din Ucraina nu trebuie privit ca o luptă între bine și rău și nici sprijinul pentru Ucraina drept „marea misiune umanitară a vremurilor noastre”.

„Există o mulțime de riscuri pentru noi să rămânem acolo și să încercăm să-i încurajăm pe ucraineni să recupereze Crimeea. Întrebarea este: câte vieți de americani va costa? Dacă răspunsul este mai mult decât zero, atunci mă spăl pe mâini de asta”, a declarat J.D. Vance.

Candidatul republican la vicepreședinția SUA a acuzat totodată Europa că nu a contribuit suficient la susținerea eforturilor Ucrainei de a se apăra în fața Rusiei, în timp ce „contribuabilii americani au fost foarte generoși cu ucrainenii”. „Politica lui Donald Trump este următoarea: da, fii puternic, dar și deștept. Negociază”, a conchis J.D. Vance.

Propunerile formulate de J.D. Vance sunt aproape similare celor cuprinse într-un plan de pace prezentat lui Trump de către consilieri-cheie pe teme de securitate națională și apărare. Planul respectiv prevede un armistițiu pe linia de demarcație și amânarea procesului de aderare a Ucrainei la NATO.

În plus, aceste propuneri, dacă ar fi transpuse în realitate, ar da curs unor cereri ale liderului rus Vladimir Putin, care a solicitat în luna iunie retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni revendicate de Kremlin – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru armistițiu şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de președintele Volodimir Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Peninsula Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute pe plan internaţional.

Donald Trump a declarat în repetate rânduri că, dacă va fi reales pe 5 noiembrie, va pune capăt războiului până la învestirea sa în funcție, pe 21 ianuarie 2025. Candidatul republican la președinția SUA nu a precizat care ar fi planul său de pace, dar democrații îl acuză că ia în considerare să-i facă cedări lui Putin.

Președintele ucrainean a anunțat acum câteva săptămâni că va prezenta, în septembrie, un plan de victorie omologului său american Joe Biden și celor doi candidați la Casa Albă: democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News