”România şi cu mine avem aproape o poveste de dragoste. În 1997 eram preşedinte al Consiliului în momentul în care România a fost acceptată drept candidată. Apoi, deţineam preşedinţia luxemburgheză a Consiliului, în perioada de aderare şi sunt mândru să fi putut face ce am făcut pentru România şi pentru Europa. Într-un cuvânt, iubesc această ţară”, a afirmat Jean Claude Juncker în cadrul unui dialog cu cetăţenii români.
În condiţiile în care, în urma unui chestionar realizat printre cei prezenţi în sală, 92% au apreciat că viaţa românilor s-a schimbat în bine după aderarea la UE, Juncker a spus: „Iubesc această ţară”. „Cunosc mulţi români atât la Bruxelles, cât şi la Luxemburg şi chiar şi români din România şi ştiu că România a avut un parcurs european, dar şi descurajări, decepţii, iar procesul acesta de ajustare nu a fost unul uşor, în special pentru cei mai nevoiaşi dintre români. Întotdeauna am admirat curajul dumneavoastră de a gândi, de a spune şi a face lucrurile”, a spus el.
Juncker: Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele împotriva ei
Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, România „este o ţară a libertăţii” și o ţară „care a plătit cu sânge pentru libertatea pe care a câştigat-o”. Președintele Comisiei a vorbit și despre corupție.
”Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele împotriva acesteia. „Corupţia este un rău naţional ce trebuie eradicat”, a răspuns Juncker, întrebat de către unul dintre cei prezenţi ce ar putea face „pentru a putea ţine sub control marea corupţie” din România.
El a mai spus că nu trebuie afectată negativ reputaţia ţării de către cei care spun că luptă împotriva corupţiei, dar în realitate nu fac acest lucru. ”Corupţia este destul de mare în România, însă România nu este singura ţară care cunoaşte acest fenomen. Cei care deţin puterea la nivelul societăţii corup ei înşişi sau se lasă corupţi în munca pe care o fac zi de zi şi făcând aceasta acţionează împotriva intereselor românilor de rând, oamenilor de rând. Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele împotriva acesteia şi acesta este unul dintre motivele pentru care am instituit acest mecanism de cooperare şi verificare. Eu i-am îndemnat întotdeauna pe conducătorii români să facă tot ce pot împotriva corupţiei. Nu numai ‘parole, parole, parole’. Deci, trebuie să acţioneze”, a declarat Juncker, în dialogul cu cetățenii.
Președintele Comisiei Europene mai spune că, după ce Marea Britanie a optat pentru ieșirea din UE, nu vor exista și alte state care să părăsească Uniunea.
„Nu, o să observe la autopsie că nu merită efortul”, a precizat el, în cadrul dialogului cu cetățenii români, găzduit de Muzeul Național de Artă. Juncker a răspuns la această întrebare în limba engleză, fiind singurul moment în care a vorbit în această limbă, în rest preferând să folosească limba franceză.
Comisarul european Corina Creţu a declarat că a lucrat foarte bine cu cele trei guverne care s-au aflat la conducerea României în ultimii doi ani şi jumătate și a menționat că România a reuşit să încheie ciclul financiar 2007-2014 cu 91% rată de absorbţie.
”În ultimii doi ani şi jumătate nu s-a pierdut niciun euro din alocarea oferită de UE României. S-au creat în ultimii zece ani 51.000 de locuri de muncă, 3.000 de drumuri naţionale au fost refăcute. Avem aceste proiecte fanion în domeniul fizicii nucleare, în domeniul cercetării. Sigur că ne dorim mai mult, nevoile sunt foarte mari”, a spus Corina Creţu.