Deși Juncker este recunoscut pentru modul jovial în care face politică și chiar l-a numit, în glumă, pe prim-ministrul Ungariei „dictator” acesta a declarat pentru publicația poloneză că are „cel mai înalt respect” pentru Orban.
„L-am cunoscut încă din anii ’90, când a devenit prim-ministru. Înainte de asta îl admiram pentru curajul pe care l-a arătat atunci când armata Sovietică încă era staționată în Ungaria”, Juncker pentru ziarul polonez Rzeczpospolita.
„Pentru mine, el a fost întotdeauna un erou. Am avut mereu o relație personală bună cu el. Și sunt sigur că ar zice la fel despre mine.” Juncker a mai adăugat că „timp de ani de zile l-am numit, în privat, pe Orban dictator. Însă el râdea”.
Remarcile vin ca un răspuns la campania lui Victor Orban în care e atacat atât președintele Comisiei Europene cât și politicile Bruxelles-ului per total. În urma campaniei, partidul pe care Orban îl conduce, Fidesz, a fost exclus din Partidul Popular European (PPE), din care face parte și Juncker.
În timpul unui interviu dat jurnaliștilor din țările grupului de la Visegrad, din care fac parte Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, Juncker a apărat din nou politicile aplicate de Uniunea Europeană în Europa Centrală, mai ales sancțiunile aplicate Poloniei și Ungariei pentru încălcarea statului de drept.
Aceasta a spus că „statul de drept este piatra de temelie a UE ” și că „din când în când anumite țări își permit un anumit grad de insubordonare, acest lucru depinzând de liderul care se află atunci la putere și de situația politică din țară”.
„Dar sunt încrezător că în câțiva ani aceste probleme se vor fi rezolvat deja”. A ținut să adauge că țările ce în trecut erau sub steagul sovietic „au nevoie de timp pentru a internaliza ideea că statul de drept este unul din pilonii de bază ai Uniunii Europene”.
Juncker a negat acuzațiile cum că ar fi ignorat țările din centrul Europei spunând că a făcut „tot ce era posibil pentru ca acestea să intre în zona euro”.
„Cu siguranță va fi diferit. Totuși, cred că în aceste alegeri cine va promova naționalismul va plăti scump pentru asta” le-a mai spus Jucker jurnaliștilor în legătură cu zvonurile că mai multe state se pregătesc să trimită în Parlamentul European politicieni eurosceptici.
Alegerile europarlamentare vor avea loc în România pe 26 mai, odată cu referendumul pe legile justiției.
Sursa: politico.eu.
Citește și: VIDEO | Iohannis a decis cele două întrebări la care vor răspunde românii la referendumul de pe 26 mai