Miliardarul american Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă, vrea să construiască stații spațiale. Blue Origin, compania sa de rachete, ia în considerare realizarea unor astfel de structuri, iar primul său client ar putea fi chiar NASA, scrie SpaceNews.com.
Blue Origin a postat un anunț de angajare pentru postul de lider al unei echipe care să dezvolte habitate orbitale. Postul este în Kent, o suburbie a orașului Seattle, în statul american Washington.
În descrierea jobului se arată că este vorba de stații aflate pe o orbită joasă în jurul Pământului.
Persoana respectivă trebuie ”să dezvolte viziunea Blue Origin privind milioane de oameni trăind și lucrând în spațiu” și să imagineze sisteme în care să poată fi creată plus-valoare economică.
NASA ar putea fi primul client
Pentru dezvoltarea stațiilor locuibile de orbită joasă, această persoană trebuie să învețe din experiența Stației Spațiale Internaționale, dar și să meargă mai departe de atât, se mai arată în anunț.
În descrierea postului se mai menționează că trebuie identificați clienți și parteneri. De asemenea, se menționează potențiale achiziții.
Anunțul menționează NASA (Administrația Spațială Americană) drept potențial client și finanțator al proiectului.
NASA a prezentat încă de anul trecut strategia sa privind stațiile spațiale de orbită joasă, anunțând că va sprijini atât dezvoltarea de module comerciale, care să fie atașate Stației Spațiale Internaționale (SSI), cât și stații care să opereze independent.
Primul pas spre o nouă frontieră
În luna ianuarie, NASA a ales Axion Space pentru a construi un segment comercial al SSI, modulele urmând să fie gata din 2024.
Însă NASA a pus pauză unei licitații separate pentru stațiile independente. Totuși, oficialii agenției americane au declarat în august că sunt în continuare interesați de acest lucru.
Stații spațiale construite din treptele rachetelor sau din module gonflabile
Pe lângă Blue Origin, și alte companii ar putea fi interesate de realizarea de stații spațiale pentru NASA.
Nanoracks a propus realizarea de stații numite Avanposturi (Outposts – n.r.), care să fie construite din treptele rachetelor care duc navele în spațiu.
Bigelow Aerospace a propus la rândul său realizarea de stații comerciale folosind module gonflabile.
Ambiții cosmice
Blue Origin nu și-a prezentat până acum interesul pentru astfel de stații spațiale, dar fondatorul Jeff Bezos a vorbit în trecut despre viziunea sa în care milioane de oameni vor lucra pe orbită.
Bezos a prezentat deseori imaginile unor teoretice colonii spațiale similare cu cele propuse de către cercetătorul Gerard K. ONeill în urmă cu 50 de ani.
Bezos a mai spus că această infrastructură ar urma să permită noi activități comerciale în spațiu, precum lansări de vehicule spațiale sau de module lunare.
Recent, Blue Origin a anunțat în data de 22 septembrie că va realiza un nou zbor-test cu vehiculul său suborbital New Shepard (Noul Shepard – n.r.). Acesta ar urma să fie al șaptelea zbor al vehiculului spațial și va fi fără oameni.
Numele acestuia face referire la Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu, în anul 1961. Acesta a ajuns apoi, în 1971, și pe Lună, unde a jucat golf.
Numele navetei trădează astfel ambițiile cosmice ale lui Bezos.
Cursa miliardarilor pentru cucerirea spațiului
Pe lângă Blue Origin, în cursa pentru cucerirea spațiului cosmic mai este angrenată și compania SpaceX, deținută de către omul de afaceri Elon Musk.
De asemenea, în cursă se mai află și Virgin Galactic – controlată de omul de afaceri Richard Branson.
O altă companie implicată este Vulcan Aerospace. Aceasta din urmă a fost fondată de miliardarul Paul Allen, fost cofondator al Microsoft. Allen a decedat în anul 2018.