„Orice utilizare de arme chimice ar schimba fundamental natura conflictului, pentru că ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, şi va avea consecinţe extinse şi dure”, a declarat Stoltenberg presei, la sosirea la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles.
„Gravitatea utilizării de arme chimice, bineînţeles, devine şi mai evidentă ştiind că există mereu riscul contaminării. Putem asista la răspândirea agenţilor chimici şi pe teritoriul NATO”, a adăugat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.
„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat el.
Stoltenberg a mai spus totodată că preşedintele rus Vladimir Putin „a comis o mare eroare” prin invadarea Ucrainei, a cărei rezistenţă „a subestimat-o”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „se va adresa liderilor din Alianţă, iar ei vor analiza sprijinul pentru ca Ucraina să îşi poată exercita dreptul la autoapărare”, a explicat Stoltenberg, potrivit AFP. NATO va discuta, de asemenea, despre necesitatea „de a-şi reseta apărarea pe flancul său estic”, a adăugat el.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia