„Dacă Ucraina acceptă cererile Rusiei și acceptă că Rusia poate avansa în continuare și anexează teritoriile, va crește riscul ca Rusia să atace iar și iar”, a declarat Jens Stoltenberg.
„Dacă Rusia este capabilă să folosească forța brută pentru a realiza ceea ce își dorește, cu siguranță va fi un dezastru pentru Ucraina, dar ar putea fi și periculos pentru noi toți. Pentru că asta ar însemna că folosirea forței brute este modalitatea de a atinge obiectivele politice și de a obține controlul asupra țărilor vecine”, a spus Jens Stoltenberg.
Carta Organizației Națiunilor Unite recunoaște în special dreptul fiecărei țări la autoapărare, iar în prezent, Ucraina se apără pe baza acestui drept, a afirmat secretarul general NATO.
„NATO și aliații NATO nu fac parte din acest conflict, dar sprijinim Ucraina în dreptul său legitim la autoapărare. Toată lumea ar dori ca acest război să se termine cât mai curând posibil. Dar dacă Ucraina oprește lupta, va înceta să mai existe ca țară independentă. Dacă Rusia se oprește, va veni pacea”, a precizat Jens Stoltenberg.
„Rusia a fost cea care a blocat porturile ucrainene timp de multe luni. Ea a fost cea care a furat cereale, nave, ceea ce a provocat consecințe globale în contextul prețurilor la energie și la alimente. Prin urmare, da, este necesar să punem capăt războiului atunci când președintele Putin respectă suveranitatea vecinului său – Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg.
De la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, NATO și țările aliate au oferit Ucrainei asistență politică, economică, umanitară și militară.
FOTO: Hepta
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!