În contextul în care în ultimul an NATO a trecut de la furnizarea de echipamente neletale la oferirea de artilerie și tancuri Ucrainei, Jens Stoltenberg a fost întrebat de un jurnalist de la Associated Press „de ce ar trebui lumea să creadă că NATO nu este în război cu Rusia”.
„Nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict. Ceea ce facem noi este să sprijinim Ucraina, care se apără. Trebuie să înțelegem despre ce este vorba. Este un război de agresiune. Președintele Putin și Rusia au atacat o națiune suverană, independentă, democratică și liberă. Desigur, Ucraina are dreptul să se apere și noi avem dreptul să ajutăm Ucraina”, a spus secretarul general al alianței, în declarațiile publicate pe pagina de Twitter a NATO.
[LIVE] 🔴 🎥 Watch Secretary General @jensstoltenberg‘s doorstep statement at the #NATO Defence Ministers meeting #DefMin https://t.co/VP1j2M6lwm
— Oana Lungescu (@NATOpress) February 14, 2023
Jens Stoltenberg a explicat că „tipul de sprijin pe care NATO l-a oferit Ucrainei a evoluat pe măsură ce războiul a evoluat”.
„La început, a fost foarte important să furnizăm arme ușoare antitanc, apoi am văzut nevoia de artilerie, apoi a devenit evident că era nevoie de sisteme de apărare aeriană mai avansate și în ultimele luni aliații au convenit asupra furnizării de armament greu”, a precizat șeful alianței, adăugând că „sprijinul va continua, pentru că trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a fi capabilă să-și recupereze teritoriile și să câștige acest război”.
De asemenea, Jens Stoltenberg a subliniat că, la aproape un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, „nu vedem niciun semn că președintele Vladimir Putin se pregătește pentru pace, dimpotrivă. El se pregătește pentru mai mult război, pentru noi ofensive și noi atacuri. De aceea, este din ce în ce mai important ca aliații și partenerii NATO să sprijine mai mult Ucraina”.
Șeful NATO a vorbit astfel despre nevoia de a furniza Ucrainei mai multă muniție și de accelerare a producției și de întărire a industriei defensive a aliaților atât pentru a ajuta Kievul, cât și pentru a-și reface propriile stocuri.
Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre NATO are loc la Bruxelles, în perioada 14-15 februarie.
Foto: EPA