Secretarul general a răspuns că NATO apără „fiecare palmă de pământ NATO”. În privința cyberatacurilor, pentru că asta întrebase ziaristul, Jens Stoltenberg a spus că NATO consideră atacurile cibernetice ca motiv de activare a Articolului 5. „Iar articolul 5 spune că un atac la un membru NATO e un atac la noi toți”.

Jens Stoltenberg a cerut din nou Rusiei, la summit-ul NATO de la Bruxelles, să înceteze imediat acțiunile militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei și să își retragă forțele, condamnând în termeni duri „acest război fără sens”.

„Moscova singură are responsabilitatea pentru această invazie care este clar că a fost plănuită de mult timp. Condamnăm agresiunea Rusiei în cei mai puternici termeni. Deplângem tragica pierdere de vieți, suferința umană enormă. Cerem Rusiei să oprească acest război fără sens, să înceteze atacurile, să retragă toate forțele din Ucraina, să se întoarcă pe drumul diplomației și să renunțe la agresiune”, a declarat Jens Stoltenberg.

Acesta a atras atenția că obiectivele Moscovei nu vizează doar Ucraina și că războiul pe crae îl duce Kremlinul acum „nu va face din Rusia o țară mai sigură”.

„Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. A cerut obligații legale ca să renunțăm la extinderea NATO și să retragem forțele și echipamentele din țările care au aderat după 1997. (…) Ne confruntăm cu o nouă normalitate în securitatea europeană”, a punctat șeful NATO.

Jens Stoltenberg a mai spus că intenția Rusiei este de schimba guvernul de la Kiev, ales în mod democratic, prin forță și a lăudat curajul forțelor ucrainene, care se opun invaziei și „reușesc să pună probleme” rușilor.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News