Vinokurov a explicat că, potrivit unor rapoarte pe care le-a consultat, „la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, serviciile secrete sovietice au încercat să stabilească contacte cu Stoltenberg, dar acesta a refuzat să coopereze și a notificat poliția de securitate norvegiană despre contactele sale cu reprezentanții serviciilor sovietice”.
Anterior, Jens Stoltenberg însuși a menționat legături cu un agent KGB din Norvegia. Diplomatul a afirmat, într-un interviu pentru Financial Times, că „la cererea contraspionajului norvegian, a încercat să atragă această persoană să coopereze“.
„A fost vizat de serviciile secrete sovietice”
Vinokurov și-a exprimat îndoielile cu privire la veridicitatea acestor cuvinte ale lui Stoltenberg: „Situația reală era exact opusă. Stoltenberg însuși a fost supravegheat, la acea vreme, de serviciile secrete sovietice”.
Veteranul serviciilor rusești de spionaj nu a precizat exact anul în care s-a încercat recrutarea lui Stoltenberg.
- Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB) a fost principala agenție de securitate a Uniunii Sovietice din 1954 până în 1991. A fost succesorul direct al agențiilor de poliție secretă sovietice anterioare, inclusiv CEKA, OGPU și NKVD. Atașat Consiliului de Miniștri, KGB a îndeplinit funcții de securitate internă, informații externe, contrainformații și poliție secretă.
Stoltenberg a fost cel de-al 34-lea premier al Norvegiei (2000-2001), apoi, din nou, din 2005 până în 2013.
A fost jurnalist și lider al aripii de tineret a Partidului Laburist din Norvegia
Născut în Oslo ca fiu al politicienilor Thorvald și Karin Stoltenberg, el a absolvit cu o diplomă în economie la Universitatea din Oslo, în 1987. În timpul studiilor, a lucrat ca jurnalist și a condus aripa de tineret a Partidului Laburist (1985-1989).
Stoltenberg și-a început cariera în guvern ca secretar de stat în Ministerul Mediului în 1990 și a fost ales în Storting în 1993. A fost ministru al industriei și energiei (1993-1996) și ministru de finanțe (1996-1997).
Stoltenberg, al 13-secretar general al NATO, și-a încheiat mandatul început în 2014 pe 1 octombrie, după 10 zece ani la conducerea Alianței Nord-Atlantice.
Cea mai mare creștere a cheltuielilor NATO de la Războiul Rece încoace
Fiind al doilea cel mai longeviv oficial de rang înalt din istoria NATO, Stoltenberg a lucrat pentru a extinde alianța în Europa de Est și pentru a consolida capacitățile militare ca răspuns la războiul ruso-ucrainean, iar mandatul său a coincis cu cea mai mare creștere a cheltuielilor NATO pentru apărare de la Războiul Rece încoace.
Locul său a fost luat de fostul premier olandez Mark Rutte, a cărui candidatură a fost susținută de toți membrii NATO.
Stoltenberg a spus că intenționează să scrie o carte, „My Watch”, despre experiența sa în fruntea NATO, dar nu a dezvăluit conținutul specific al volumului .Totuși, au apărut informații că lucrarea va descrie evenimentele din cei zece ani de serviciu în Alianță, acoperind etape și crize importante. Principalele subiecte includ prezența NATO în Afganistan, interacțiunea sa cu președintele american de atunci, Donald Trump, precum și relațiile alianței cu Rusia și cu China. Cartea este programată să fie lansată în toamna anului 2025 și se știe deja că drepturile de publicare au fost vândute în 9 țări.
GRU: „Urmărim activitatea din regiuni-cheie, inclusiv coasta Mării Negre”
Declarația lui Vinokurov a venit pe fondul sărbătoririi celei de-a 106-a aniversări a formării GRU, pe care Direcția Principală de Informații o sărbătorește marți, 5 noiembrie.
Veteranul GRU a mai spus că principala sarcină a serviciilor de informații militare ruse este de a urmări activitatea Statelor Unite și a NATO în regiuni-cheie, inclusiv Arctica și coasta Mării Negre.