„Ei (rușii, n.r.) știu că vor exista consecințe grave. Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi”, a afirmat șeful NATO.
Declarațiile acestuia vin după ce președintele rus Vladimir Putin a evocat miercuri, într-un discurs, posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina.
„Transmitem aceste mesaje și o facem într-o manieră clară pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus Stoltenberg.
„Probabilitatea oricărei utilizări a armelor nucleare este încă scăzută, dar consecințele potențiale sunt atât de mari, așa că, prin urmare, trebuie să luăm acest lucru în serios. Iar retorica, amenințările pe care președintele Putin le lansează iar și iar cresc tensiunile, sunt periculoase și sunt nesăbuite”, a adăugat șeful NATO.
„Rusia ar putea folosi referendumurile «false» pentru a intensifica războiul”
Stoltenberg a mai declarat pentru postul american de televiziune că lumea ar trebui să se aștepte că Moscova ar putea folosi referendumurile „false” organizate în cele patru regiuni din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – pentru a pretinde că teritoriul rus este atacat cu armament NATO.
„Exact pentru asta trebuie să fim pregătiți, pentru că Rusia se va folosi de aceste voturi fictive pentru a intensifica și mai mult războiul din Ucraina”, a spus secretarul general al NATO, în timp ce oficialii ucraineni susțin că cetățenii din regiunile parțial ocupate sunt constrânși să voteze în cadrul referendumurilor privind aderarea la Rusia.
„Dar aceste voturi nu au nicio legitimitate și, bineînțeles, nu schimbă nimic”, a adăugat el, reluând astfel afirmațiile mai multor lideri occidentali.
„Răspunsul NATO este de a intensifica sprijinul (pentru Ucraina, n.r.). Cel mai bun mod de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă, astfel încât aceștia să poată la un moment dat să se așeze la masă și să ajungă la o soluție care să fie acceptabilă pentru Ucraina și care să păstreze Ucraina ca națiune independentă și suverană în Europa”, a precizat Stoltenberg.
„Susțin mesajul (președintelui ucrainean) Zelenski potrivit căruia ei (locuitorii din zonele ocupate, n.r.) nu ar trebui să ia parte la aceste referendumuri”, a mai spus șeful NATO.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia