„Am primit cu satisfacţie decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-şi putea apăra mai bine spaţiul aerian şi poporul în faţa agresiunii ruse”, a indicat Stoltenberg într-un scurt comunicat.

Șeful NATO a insistat din nou cu această ocazie ca aliaţii Ucrainei să furnizeze acesteia cât mai rapid posibil mijloacele de apărare antiaeriană pentru a contracara atacurile cu rachete şi drone ruseşti.

Germania a oferit deja trei sisteme Patriot Kievului, iar ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna trecută că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă unul. Polonia a reafirmat că la rândul ei nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puţin şapte noi baterii Patriot, dar ţările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis joi, 20 iunie, ca România să doneze un sistem de apărare aeriană Patriot către armata Ucrainei.

Donarea se face cu condiţia „continuării negocierilor ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO”, a transmis Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT.

Urmărește-ne pe Google News