„Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale”, a atras atenția Stoltenberg.
Cu toate astea, „de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei”, în ciuda amenințărilor invocatede preşedintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip, a adăugat Stoltenberg.
Șeful NATO: Acest război ar putea dura ”chiar ani”
În același interviu, Stoltenberg a mai spus că este de datoria NATO să reducă riscul utilizării armelor nucleare de către Rusia.
„NATO este alianţa cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinşi în toate taberele”, a spus Stoltenberg, care a atras atenţia că, „din nefericire”, acest război „ar putea dura luni sau chiar ani”.
Pentru „a respinge invazia rusă în mod sustenabil şi de succes”, Kievul trebuie „să treacă la arme occidentale moderne” pentru a se apăra, a mai spus șeful NATO.
„Ucraina are nevoie urgent de armament greu. Occidentul trebuie să-şi intensifice livrările, să facă mai mult şi să se pregătească pentru un angajament pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Curajul şi vitejia militarilor ucraineni nu vor fi de ajuns. Este nevoie şi de un sprijin militar susţinut din partea Occidentului”, a pledat Stoltenberg.
Ucraina a trecut în ziua 74 de război, iar atacurile trupelor ruse au continuat în mai multe zone. Sâmbătă, patru rachete de croazieră au lovit orașul-port din sud, Odesa, în timp ce în nordul Ucrainei, în orașul Sumî, rachetele ruseşti au vizat două locaţii. Forțele ruse au bombardat și regiunea Harkov.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina