„Autoritățile române au confirmat și au informat NATO despre faptul că resturile unei potențiale drone au fost găsite lângă granița cu Ucraina. Au informat aliații NATO într-o întâlnire de grup, ieri, despre tot ce au găsit, iar investigația continuă. Iar asta demonstrează riscul de incidente și accidente. Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a spus șeful NATO.

„Indiferent de rezultat, ceea ce am văzut sunt multe lupte și atacuri aeriene aproape de frontierele NATO. Și avem și alte incidente, în Polonia și în alte părți. De aceea, am crescut vigilența și monitorizăm cu atenție ce se întâmplă la graniţele NATO și ne-am crescut prezența în partea estică a Alianţei”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Precizările secretarului general al NATO pot fi urmărite în videoclipul de mai jos de la ora 1:24:00.

Declarația lui Jens Stoltenberg vine la o zi după ce ministrul apărării, Angel Tîlvar, a anunțat, la Antena 3 CNN, că resturi din ceea ce poate fi o dronă au fost descoperite în zona satului Plauru din comuna tulceană Ceatalchioi.

Într-o primă reacție, NATO și-a exprimat miercuri „o puternică solidaritate cu România”, care a informat aliații în legătură cu incidentul.

Fragmentele au fost găsite în seara zilei de marți, 5 septembrie, însă nu este clar de cât timp se aflau acolo. Mai mulți specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) au mers în zonă pentru a face verificări.

Ministrul Tîlvăr a mai precizat, într-o declarație pentru Agerpres, că rămășițele au fost găsite la o distanţă de 70-80 m de Dunăre, într-o zonă foarte greu accesibilă, cu vegetaţie abundentă, și a subliniat că trebuie făcută diferenţa între un act de agresiune şi un incident.

După anunțul ministrului, președintele Klaus Iohannis a declarat că „dacă se confirmă că elementele descoperite de MApN aparțin unei drone rusești, ar fi o violare gravă a suveranității”.

Informațiile Ucrainei, dezmințite inițial de România

Fragmentele au fost găsite în România, vizavi de portul ucrainean Ismail, care, în ultimele zile, a fost atacat frecvent cu drone de forțele ruse.

De altfel, după un atac din noaptea de duminică spre luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe Oleg Nikolenko a afirmat că drone au căzut și au explodat și pe teritoriul României.

Ministerul român al Apărării Naționale a transmis atunci că „infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

La rândul său, ministrul de externe, Luminița Odobescu, a afirmat luni că „desigur, există un risc de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”.

Ulterior, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina are probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone, precizând că „este inutil să negăm că ceva a căzut acolo”.

A doua zi, pe 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă, şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”.

„Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia”, a insistat șeful statului.

Într-un reportaj Libertatea, localnicii din Plauru, unde miercuri au fost identificate posibile resturi de dronă, spun că aceasta le-a trecut, duminică noaptea, pe deasupra capului.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News