Potrivit poliţiei statului Yobe, aproximativ 150 de presupuşi membri ai Boko Haram au atacat pe motociclete duminică, spre ora locală 16.00 (18.00, ora României), satul Mafa, înarmaţi cu arme de foc şi grenade.

„Credem că este vorba despre represalii faţă de asasinarea a doi terorişti Boko Haram de către grupări de autoapărare din sat”, a declarat marţi AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Abdulkarim Dungus.

Jihadiştii au acuzat în mai multe rânduri locuitorii din Mafa de complicitate cu armata în lupta împotriva Boko Haram.

„Cel puţin 81 de persoane au fost ucise”, a declarat un purtător de cuvânt al șefului guvernului local Tarmuwa, în care se află Mafa.

Potrivit lui Bulama Jalaluddeen, 34 de cadavre au fost îngropate la Babangida, reședința administrativă a regiunii, iar alte 30 se aflau în continuare la Mafa.

„Cincisprezece cadavre erau deja îngropate de rudele lor atunci când militari au sosit la Mafa să evacueze trupurile. Un număr nedeterminat de victime din sate vecine care au fost atacate au fost luate şi îngropate de rudele lor înainte de sosirea militarilor”, a anunţat Bulama Jalaluddeen.

Poliţia nu a prezent un bilanţ imediat, însă ea estimează că Boko Haram a ucis „numeroase persoane şi a incendiat numeroase magazine şi case” în acest atac, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei din Yobe.

Satele din statul Yobe, în care locuiesc în majoritate agricultori şi crescători de animale, sunt adesea jefuite şi estorcate de jihadişti.

La sfârşitul lui 2023, poliţia, ajutată de săteni, a ucis mai mulţi jihadişti în apropierea satului Kayayya, după ce locuitori au primit mai multe ameninţări.

Ca represalii, membri ai Boko Haram au ucis 37 de persoane în decurs de două zile, dintre care 20 se întorceau de la funeraliile altor persoane ucise cu o zi mai înainte.

Gruparea Boko Haram este activă de la începutul insurecţiei jihadiste, în 2009, într-un conflict care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News