Jimmy Carter speră să trăiască suficient de mult pentru a vota pentru Kamala Harris la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Încerc să ajung aici doar pentru a vota cu Kamala Harris la alegerile din noiembrie”, a declarat umanitarul și laureatul Premiului Nobel, potrivit nepotului său, Jason.

În onoarea acestui eveniment, voluntarii de la Habitat for Humanity – organizația caritabilă pentru locuințe cu care Carter lucrează de 40 de ani – construiesc 30 de case în Minnesota în această săptămână.

De asemenea, marți vor avea loc evenimente în Plains, orașul natal al fostului guvernator din Georgia, pentru a sărbători ocazia. Vor fi survolate avioane militare, iar 100 de noi cetățeni vor avea parte de ceremonii de naturalizare în onoarea sa.

Aceasta vine după ce la începutul acestei luni a avut loc un concert plin de vedete în Atlanta, Georgia, pentru a sărbători cea de-a 39-a aniversare a președintelui și pentru a strânge fonduri pentru Centrul Carter.

„A fost o seară incredibilă, plină de muzică bună și omagii sincere, și a intrat în istorie ca prima sărbătorire a celei de-a 100-a aniversări a unui președinte american în viață”, a declarat Carter la acea vreme.

A câștigat premii Grammy

Jimmy Carter „și-a murdărit mâinile” construind case, a participat la misiuni de pace în Cuba și Orientul Mijlociu, a negociat eliberarea ostaticilor, a locuit în orașul natal, a predat la școala duminicală și cursuri de facultate, a scris cărți și a câștigat premii Grammy.

A fost, fără îndoială, cea mai lungă, mai dreaptă și mai productivă post-președinție din istoria Statelor Unite.

În cei aproape 44 de ani de când și-a încheiat mandatul de președinte, Carter a ajutat la eradicarea viermelui de Guineea, un parazit care a infectat aproximativ 3,5 milioane de oameni la mijlocul anilor 80 și doar 14 în 2023 , potrivit Centrului Carter.

Au trecut 22 de ani de când a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2002, exact când SUA se pregăteau de război în Irak. Carter a făcut, de asemenea, o vizită de referință în Cuba în acel an.

Au trecut nouă ani de când Carter a anunțat la o conferință de presă că a fost diagnosticat cu cancer la creier și că ar putea să nu mai aibă mult de trăit. Până în decembrie 2015, Carter a anunțat că, după tratament, cancerul a dispărut. 

Tot în urmă cu 9 ani, Carter a publicat autobiografia, „A Full Life: Reflections at Ninety”, cu care a câștigat un premiu Grammy – al doilea – pentru cartea audio.

După ce a câștigat al treilea Grammy, în 2019 și-a rupt șoldul și a glumit că ar trebui să existe o limită de vârstă la președinție, deoarece nu ar fi putut să facă treabă la 80 de ani.

Iar acest lucru l-a spus în anul în care a împlinit 95 de ani și a devenit cel mai longeviv președinte american, depășindu-l pe George H.W. Bush.

În februarie 2023, când Carter a intrat pentru prima dată în ospiciu în Plains, Georgia, unele rude au simțit că mai avea doar câteva zile de trăit.

„Este un dar. Este un dar pe care nu știam că îl vom primi”, a spus Josh Carter, un alt nepot de-al său, despre ultimele câteva luni într-un interviu recent în The New York Times.

Alții spun că povestea lui Carter a sensibilizat, de asemenea, opinia publică cu privire la beneficiile îngrijirii paliative. „Cu toții îl susținem pe Jimmy Carter”, a declarat Barbara Pearce, directorul general al Connecticut Hospice, pentru CBS News.

„El a făcut pentru noi mai mult decât am putea face noi pentru noi înșine, arătând că este o alegere rezonabilă. A dat tuturor permisiunea de a lua în considerare îngrijirea hospice ca o opțiune rezonabilă care nu scurtează viața lor, dar crește confortul și împlinirea lor”, a transmis Barbara Pearce.

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu fostului preşedinte Jimmy Carter, numindu-l „unul dintre cei mai influenţi oameni de stat din istoria noastră”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News