Cuprins:
Jimmy Carter – cel mai longeviv președinte din istoria SUA – s-a stins din viață în casa sa din Plains, Georgia, după ce a petrecut mai mult de un an în îngrijire paliativă și la opt luni după moartea iubitei sale soții Rosalynn, la vârsta de 96 de ani. Ei au fost căsătoriți timp de 77 de ani.
Nepotul lui Jimmy Carter, Jason, a declarat că fostul președinte al SUA „experimenta lumea cât de bine putea”, dar nu era conștient în fiecare zi.
Jimmy Carter l-a lăudat pe Nicolae Ceaușescu în aprilie 1978
Jimmy Carter a depus jurământul la 20 ianuarie 1977, după ce l-a învins pe republicanul Gerald Ford, a cărui campanie a fost îngreunată de bagajul politic pe care îl purta din cauza deciziei sale de a-l grația pe președintele căzut în dizgrație Richard Nixon în urma scandalului Watergate.
Carter a îndeplinit un singur mandat tumultuos de patru ani înainte de a fi înlăturat de Ronald Reagan – dar în acest timp a acumulat triumfuri precum acordurile istorice de pace de la Camp David, prin care Israelul și Egiptul și-au recunoscut oficial guvernele.
În aprilie 1978, Jimmy Carter s-a întâlnit cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu, pe care l-a și lăudat în cadrul unei conferințe de presă.
„După vizită din America, a avut loc o creştere a comerţului exterior şi în acelaşi timp ne-au vândut licenţe în tehnică de vârf. La noi era sfânt: ceea ce primeam din Vest nu dădeam Uniunii Sovietice. Ceea ce se spune că România era o rampă, prin care luăm şi dădeam… nu, e o tâmpenie! Pentru că nici sovieticii nu ne cereau. Aveau ei mijloacele lor, aveau o armată de spioni”, spunea Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României.
La câteva luni după vizita lui Ceaușescu în SUA, respectiv pe 2 iunie 1978, preşedintele Jimmy Carter a trimis o scrisoare Congresului pentru reînnoirea anuală a clauzei naţiunii celei mai favorizate acordate României. Congresul a aprobat prelungirea pe trei ani a acordului comercial şi a reînnoit clauza acordată României pentru încă 12 luni. De asemenea, imediat după întoarcerea în ţară, Ceauşescu a acordat paşapoarte şi vize de ieşire pentru 47 persoane.
Jimmy Carter, premiul Nobel pentru pace
După plecarea sa de la Casa Albă, Jimmy Carter a fondat Centrul Carter, în anul 1982, pentru a-și continua viziunea asupra diplomației mondiale și a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru eforturile sale neobosite de a promova justiția socială și economică.
A fost observator la numeroase alegeri din întreaga lume și a devenit un mediator internațional proeminent, abordând probleme globale de la Coreea de Nord la Bosnia.
Carter, cunoscut pentru zâmbetul său zâmbitor, a declarat că principiile creștine de bază, precum dreptatea și dragostea, au servit drept temelie a președinției sale. A predat școala duminicală la Maranatha Baptist, biserica sa din Plains, până la vârsta de 90 de ani.
În ultimii ani, el a primit diverse tratamente spitalicești, inclusiv atunci când a dezvăluit, în august 2015, că are cancer la creier și că a fost supus radioterapiei.