Un ospătar câștigă lunar 2.500 de lei net, cu aceeași sumă fiind plătit și personalul din curățenie, conform datelor Salario, portalul de comparare a salariilor din România, realizat de eJobs.
Concomitent, un bucătar-șef primește 4.500 de lei, în vreme ce un manager de hotel încasează 5.000 de lei, mai arată datele.
„Cele mai multe oportunități de angajare în sezonul estival sunt deschise în domeniul HoReCa și turism. Totodată, angajatorii din România sunt într-o competiție puternică cu operatorii din străinătate, care au, la rândul lor, nevoie de forță de muncă în această perioadă și plătesc salarii mai mari decât cele de pe piața locală”, explică Roxana Drăghici, șefa de vânzări a eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Ospătarii se numără printre cei mai căutați candidați din domeniu, având în vedere interesul tot mai scăzut al tinerilor față de această meserie, dar și faptul că o mare parte dintre angajați au migrat către alte domenii în perioada pandemiei, mai spune Drăghici.
- Pe lângă salarii, aceștia își pot rotunji veniturile din bacșișul primit de la clienți, reglementat acum și prin lege.
3.500 de locuri de muncă în domeniu
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile aproape 30.000 de locuri de muncă în România. Dintre acestea, peste 3.500 sunt deschise în alimentație/HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele).
Comparatorul de salarii funcționează pe baza datelor furnizate de utilizatorii săi.
Până în prezent, peste 550.000 de specialiști și-au introdus veniturile.
Trustul de presă Ringier, care publică ziarul Libertatea, deține și portalul eJobs.