Vanzoleala pe care partidele se pregatesc s-o-nceapa in perspectiva alegerilor nu ajungea. La Savarsin, la gura sobei, ex-suveranul Mihai a modificat statutul Casei Regale si, neavand aschie barbateasca, a desemnat-o succesoare pe fiica sa Margareta. Care devine Principesa Mostenitoare a Romaniei, iar sotul sau, Radu Duda, la remorca, ajuns Principe de Hohenzollern – Veringen, va fi Principe Consort al Romaniei. Pana aici ar putea fi un joc de salon familial, un soi de Monopolis. Poate acum vreo 30 de ani si chiar in 1990, monarhia ar fi fost o alternativa.

Dar nu dupa abia 18 ani de exercitiu democratic si nu in 2008, cand, biologic, fostul rege n-ar mai putea duce povara statului. De altfel, nici Constitutia nu permite ‘revizuirea formei republicane de guvernamant. Chiar si in perspectiva Margareta nu inseamna (ca si surorile si nepotii ei) nimic pentru poporul roman. Iar sotul ei, si mai putin. Asa ca ar trebui sa nu confunde tara cu scena unui teatru si sa fie bucuros de onorurile, retrocedarile si indemnizatiile generoase, primite de la statul roman doar din respect pentru Mihai si inaintasii acestuia.
Cateva grupuscule insa – fundatii nostalgice, de care n-a auzit nimeni, dar probabil jinduind o camarila, ca si un

PNTCD amortit si repudiat de electorat – fac valuri, invocand ‘dreptul suveran al natiunii de a decide forma de guvernare, mai ales ca Mihai a desemnat-o succesoare pe Margareta si consort pe Radu. Sa fim seriosi, poporul s-a pronuntat la adoptarea Constitutiei (1991) si la revizuirea acesteia (2003): Republica. Este de dorit insa ca si partidele, ba si presedintele, acum, in an de alegeri, sa-si precizeze pozitia. Spre stiinta electoratului. Deocamdata, doar PNTCD (clar promonarhie) si PRM (net contra) au avut ceva de zis. Ceilalti tac. De ce?

Urmărește-ne pe Google News