Mircea Geoană, Cozmin Gușă și Victor Boștinaru au fost nominalizați în declarațiile lui Mircea Popa. Contactați de Libertatea, unii ridică mari semne de întrebare cu privire la afirmațiile făcute de Mircea Popa.

  • Omul pe care Darius Vâlcov l-a zugrăvit ca fiind un exponent al serviciilor secrete rusești a acordat un amplu interviu ziarului Libertatea.
  • Mircea Popa vorbește despre „momente cheie” și întâlniri misterioase la Moscova.
  • „Sunt invenții”, îl contrazice unul dintre personajele nominalizate.

de Dragoş Sasu, Ştefan Pană

Personaj enigmatic, arestat la Revoluție, după o întâlnire cu diplomați sovietici, Mircea Popa spune că Darius Vâlcov, actual consilier al premierului Viorica Dăncilă, este un produs al serviciilor secrete românești.

El a mai afirmat că, la începutul anilor 2000, era pe val în PSD.

A fost angajat pentru transformarea PDSR-ului lui Ion Iliescu în actualul PSD, după modelul social-democraților germani. A fost consilierul lui Cozmin Gușă, cel care atunci era secretar general al PSD.

Mircea Popa susține că, împreună cu Cozmin Gușă și Victor Boștinaru, acum europarlamentar social-democrat, s-au întâlnit la Moscova, în 2001, cu persoane cunoscute ca fiind apropiate de serviciile secrete de la Kremlin și au negociat, la restaurantului Hotelului Metropol, vizita premierului și a președintelui de atunci, Adrian Năstase și Ion Iliescu.

El mai spune că tot de la Moscova a venit direcția ca România să-și îmbunătăţească relațiile cu Israel.

Mircea Popa a mai afirmat că Mircea Geoană, ministrul de externe de atunci, nu avea control pe vizitele înalților demnitari în Rusia și că, într-un parc din Moscova, a primit nota de fundamentare a vizitei lui Adrian Năstase la Kremlin.

Vizitele lui Năstase și Iliescu la Moscova, negociate cu oamenii KGB?

Mircea Popa, cunoscut ca fiind un filorus și fondator al Fundației România-Rusia, a povestit o scenă demnă de filmele cu spioni.

Într-un hotel din Moscova a negociat, în 2001, viitorul relaţiilor româno-ruse.

„Acest prim contact cu Moscova a fost de literatură. Noi stăteam la Ambasada României când mergeam acolo. Ne-am întâlnit cu ei la masă. Ne-am dus la un hotel. Când am văzut unde eram – se numește Hotel Metropol, e în Moscova -, eu am știu unde eram. Hotelul Metropol este locul unde rușii discută cu occidentalii. Este anticamera unde nu există probleme. Totul se lasă la poartă. A început prânzul. Eu, când am văzut că sunt la Metropol, din literatură eu știam ce e Metropol. Aici au fost făcute marile înțelegeri ale lui Lenin cu comuniștii europeni, cu generalii. Metropol are o istorie fabuloasă. Ca un port liber, ca Singapore, ca Malta. A durat șase ore acea întâlnire”, povestește fostul consilier al lui Cozmin Gușă.

La începutul interviului, Mircea Popa a precizat că fostul secretar general al PSD Cozmin Gușă a primit un fax în care era acceptată invitația lor la Moscova. Nu a precizat cine ceruse vizita. De asemenea, nu a spus clar cine sunt oamenii cu care s-au întâlnit acolo.

Reporter: Cine era acolo?

Cei care ne-au invitat.

Cine?

Nu întrebam.

Nu s-au prezentat?

Ba da, dar nu cu voce prea tare. «Noi sunt aceia cu care vorbiți voi aici».

Pe parcursul interviului, Mircea Popa a precizat că omul său de legătură era Sasha (n.r. – Alexander) Kondyakov, fost corespondent al agenției TASS la New York, la Londra și Los Angeles, apropiat de Vladimir Putin.

„Era cunoscut ca fiind un ziarist și nu puteai să fii ziarist în Uniunea Sovietică, dacă nu erai al KGB-ului. Nu a fost forțat, era foarte deștept”, spune Mircea Popa.

Potrivit acestuia, miza întâlnirii a fost organizarea unor vizite reciproce ale președinților și premierilor celor două țări.

„După acea întâlnire, ne-am dus la ambasadă și am plecat acasă, ne-am dus și a doua zi să le vedem sediul și am convenit ca premierul român să meargă la Moscova și cel rus să vină la București.

În momentul în care s-a convenit, am plecat.

Cozmin a transmis – eu eram o persoană foarte anonimă, nu aveam vizibilitate și nici nu trebuia –  concluziile de la Mosova, care i-au impresionat pe cei de la București. Și au spus «da, de acord!». Suntem în octombrie 2011′.

El a dat de înțeles că ministrul de externe de atunci Mircea Geoană era străin de aceste aranjamente și nici nu avea deschidere la Moscova.

„Îl sună Mircea Geoană pe Cozmin, eram și eu acolo, și spune: «Săptămâna viitoare este vizita premierului Năstase la Moscova și eu n-am cu cine vorbi la Moscova. Moscova nu dă semn că vrea să discute cu mine. Nu am cu cine vorbi». Noi am râs. A închis telefonul Cozmin și mi-a spus: «Mircea, te urci în avion și te duci la Moscova».

M-am dus la Moscova. Am plecat cu asistenta mea de la București. Nu mergi singur niciodată. Ne-am dus la ambasadă, iar de acolo ne-am dus într-o piață din Moscova, iar Sasha ne-a întâmpinat și ne-a spus: «Ce bine că ați venit», după care mi-a întins un document. Am întrebat-o pe asistenta mea ce e și mi-a spus că este nota de fundamentare a vizitei premierului român la Moscova”.

Vizitele la Moscova, un eșec

Mircea Popa spune că vizitele lui Adrian Năstase și Ion Iliescu au fost un eșec, pentru că funcționarii și ministerele nu au înțeles deschiderea oferită.

Ba mai mult, spune el, Adrian Năstase a decis să-l dea afară din sediul partidului.

„Trebuie să vă spun că expertiza mea despre Rusia nu a putut fi asimilată de către București. De obicei, serviciile se ocupă cu asta, iar eu nu eram din servicii. M-au considerat o persoană inexplicabilă. A fost vizita lui Iliescu și n-a mai avut loc vizita lui Putin. Moscova, probabil, și-a dat seama că autoritățile au înțeles foarte puțin din deschiderea pe care au arătat-o rușii, crezând că noi, cei care am deschis, suntem același lucru cu Guvernul României sau o componentă. Eu am atras această etichetă de KGB. Se instalase suspiciunea, iar atunci Năstase m-a dat afară de la partid, după vizita lui Iliescu la Moscova”, mai spune Mircea Popa.

„Darius Vâlcov este produsul SRI-ului”

„Întrebați-l pe cel care l-a racolat pe Cozmin Gușă, pe domnul Popa, care, împreună cu Cozmin Gușă, au încercat să mă racoleze și pe mine”, a spus Darius Vâlcov despre Mircea Popa și Cozmin Gușă, într-un interviu recent.

Întrebat dacă a încercat să facă asta, Mircea Popa a spus că nu. El a relatat că a avut o relație de prietenie cu fosta soție a lui Darius Vâlcov, Lavinia Șandru, și că a fost împreună cu ea la Moscova, în 2006.

Ați încercat să vă apropiați de Darius Vâlcov?

Eram foarte buni prieteni. Soția lui, Lavinia Șandru, era în echipă cu noi. Ea știa cine sunt.

Ce propunere i-ați făcut?

Eu nu i-am făcut nici o propunere. N-am avut relații profesionale.

Am avut și eu o suspiciune cu Darius Vâlcov. În anul 2009, am avut un client, un candidat senator, la Craiova.

Treceam prin Slatina și niciodată nu m-am oprit. Am simțit că Darius Vâlcov, devenit primar de două ori al unui oraș industrial, a intrat într-un sistem care mie îmi era străin.

Puteți să fiți mai explicit?

Serviciile secrete. Puterea în România a fost luată de fosta Securitate.

Îl suspectați că ar avea vreo legătură cu servicii secrete?

Nu. Este produsul SRI-ului.

Interviul integral îl puteți citi pe www.stiricurate.ro

Ce răspund personale nominalizate de Mircea Popa

Europarlamentarul Victor Boștinaru spune că afirmațiile lui Mircea Popa sunt invenții. El confirmă vizita la Moscova și întâlnirea de la restaurantul Hotelului Metropol, dar spune că nu știa că persoanele pe care le-a întâlnit să fie spioni. Victor Boștinaru susține că nu s-au pus atunci la cale vizite ale oficialilor români.

Boștinaru a precizat că a fost în conflict deschis cu Mircea Popa și a cerut înlăturarea acestuia de la partid, pentru că era împotriva aderării României la NATO și era pentru o apropiere față de Moscova.

Mircea Geoană s-a rezumat la a spune că vizita premierului Adrian Năstase la Moscova, din 2002, a fost organizată pe canale oficiale și a infirmat afirmațiile lui Mircea Popa.

Libertatea a vorbit şi cu fostul secretar general al PSD, Cozmin Guşă, cel care l-a angajat pe Mircea Popa şi l-a chemat în deplasarea de la Moscova. Potrivit lui, versiunea prezentată de fostul său angajat are o serie de inexactităţi. Guşă susţine că întâlnirea nu a fost cu Sasha Kondyakov, cel pe care Popa îl prezintă ca fiind KGB-ist, ci cu şeful consilierilor fostului prim-ministru Mihail Kasianov, Vladimir Andrianov.

Tema întâlnirii, potrivit lui Cozmin Guşă, a fost gazul rusesc. El spune că ar fi vrut ca România să se aprovizioneze în regim barter: ruşii vin cu gazul, românii, cu vin, textile și produse agricole. Totul pentru a elimina intermediarii, pentru care ţara noastră plătea comisioane de sute de milioane de dolari.

„Eu am militat să facem un contract direct, să putem plăti gazul în barter, noi să plătim cu vin, cu textile, cu produse agricole. Să ajutăm bugetul să se reechilibreze”, susţine Cozmin Guşă.

Citiți pe www.stiricurate.ro declarațiile complete ale lui Cozmin Gușă.

Cine este Mircea Popa

Mircea Popa are acum 76 de ani. Se ştie că este fondatorul unei asociaţii denumite Fundaţia România-Rusia, a fost directorul unei agenţii de presă online, Rusia la zi, iar la începutul anilor 2000 a editat revista Noua Rusie.

La începutul anilor 90, a colaborat cu Miron Mitrea la înfiinţarea Sindicatului Frăţia, care ulterior s-a transformat în CNSLR Frăţia.

Tot de numele său sunt legate şi începuturile politice ale lui Cozmin Guşă. În 2001, când actualul patron de media a devenit secretar general al PSD, Mircea Popa i-a fost sfătuitor.

Mircea Popa este un filorus declarat, care înainte de 1989 a cerut azil politic în URSS.


Citește și:

Darius Vâlcov susține că KGB a vrut să-l racoleze: „Lucruri grave, care pot fi dovedite”

Cozmin Guşă a dezvăluit cine este „domnul Popa”, despre care Darius Vâlcov spune că a recrutat pentru KGB

 
 

Urmărește-ne pe Google News