Propaganda chineză a anunțat că manevrele militare care au demarat joi reprezintă o reacție la vizita controversată a lui Pelosi, dar sunt și un mijloc de descurajare pentru cei care se opun revendicărilor Beijingului, care dorește să aducă sub controlul său insula, acum autoguvernată.

Mai mult decât atât însă, cele șase zone de exerciții pe care Armata Populară de Eliberare le-a stabilit în mările din largul Taiwanului – una dintre ele aflându-se la mai puțin de 16 km de coasta sudică – ar putea oferi forțelor chineze o practică valoroasă, în cazul în care într-o zi vor primi ordinul de a încercui și ataca insula.

Jocurile de război oferă Chinei o repetiție pentru invadarea Taiwanului, spun experții
Zonele hașurate cu roșu arată locul actualelor exerciții militare chineze. Zonele hașurate cu gri arată locul exercițiilor desfășurate în 1995 și 1996. Sursa: New York Times

„Anterior, comuniștii chinezi efectuau exerciții militare la distanță, acum au venit aproape”, a explicat Chang Yan-ting, un comandant adjunct în retragere al forțelor aeriene din Taiwan.

„Exercițiile militare chineze în jurul Taiwanului vor pune armata noastră națională într-o poziție foarte periculoasă”, a spus el. „Ei sunt deja la ușa noastră”, a avertizat militarul taiwanez, citat de New York Times.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Pregătiri pentru o posibilă invazie

De-a lungul timpului, președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că speră să asigure o eventuală unificare cu Taiwanul prin mijloace pașnice.

Dar, la fel ca predecesorii săi, el nu a exclus forța. Iar consolidarea militară a Chinei a ajuns la un punct în care unii oficiali și analiști consideră că o invazie este un scenariu din ce în ce mai plauzibil, chiar dacă foarte riscant.

Exercițiile, care au început joi și ar trebui să dureze trei zile, ar putea ajuta forțele chineze să își testeze gradul de pregătire în acest sens.

„Cu siguranță vor folosi acest lucru ca un pretext pentru a se pregăti de o posibilă invazie”, a declarat și Oriana Skylar Mastro, cercetătare la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale de la Universitatea Stanford, care studiază armata chineză și potențialul acesteia de a ataca Taiwanul.

„Nu este vorba doar de mesaje”, a spus ea. „Sub pretextul semnalizării, ei încearcă, practic, să își testeze capacitatea de a efectua manevre complexe care sunt necesare pentru un asalt amfibiu asupra Taiwanului”, a spus experta citată de cotidianul american.

Rămâne neclar cât de mult se vor apropia forțele chineze de Taiwan în timpul exercițiilor.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Jocurile de război oferă Chinei o repetiție pentru invadarea Taiwanului, spun experții
Unii taiwanezi au asistat de pe țărm la exercițiile militare chineze. FOTO: EPA

Într-un posibil semnal în acest sens, cotidianul Armatei de Eliberare a Chinei a declarat joi că militarii din Comandamentul Teatrului de Est își desfășoară propriile operațiuni de antrenament, care includ marina, forțele aeriene și forțele de rachete. Ei se concentrează pe operațiuni de „încercuire și control”, asalturi pe mare și pe uscat și operațiuni de dominare aeriană.

Insula Kinmen, un teritoriu controlat de Taiwan aflat în apropierea coastei Chinei, a raportat că miercuri seară, obiecte zburătoare de origine neclară – probabil drone – au survolat-o. Iar Ministerul taiwanez al Apărării Naționale a declarat că site-ul său a fost paralizat de atacuri cibernetice în noaptea de miercuri spre joi.

Oficialii taiwanezi au semnalat că manevrele militare nu vor schimba cu nimic situația. „Faptul că cele două părți ale strâmtorii Taiwan nu sunt subordonate una alteia este un adevăr obiectiv. Nicio presiune maximă din partea autorităților de la Beijing nu poate schimba acest lucru”, au declarat joi oficialii guvernului.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

„Acțiunile nelegitime și nejustificabile ale Partidului Comunist Chinez au subminat status quoul din strâmtoarea Taiwan, au pus în pericol viețile și bunurile oamenilor și au încălcat grav ordinea internațională bazată pe reguli”, a mai afirmat guvernul de la Taipei.

Armata taiwaneză a declarat și ea că „se pregătește de război fără să caute acest război”.

Până unde va merge Beijingul?

Una dintre zonele de exerciții stabilite de Armata Populară de Eliberare se află în largul coastei estice a Taiwanului, în cel mai îndepărtat punct de China continentală.

Este un punct care arată până unde este dispus să meargă Beijingul în acest moment. Atunci când China a organizat exerciții militare de intimidare în largul Taiwanului, în timpul unei crize geopolitice în urmă cu 25 de ani, forțele chineze nu au mers atât de departe.

„Este un mesaj intenționat, menit să evidențieze capacitatea sporită a armatei chineze de a proiecta puterea mai departe de China continentală și este un semnal vizibil că China poate înconjura insula”, a declarat pentru New York Times Brian Hart, membru al proiectului China Power Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

„De asemenea, (exercițiul) va complica traficul către și în jurul insulei din toate părțile”, a spus el.

Departamentul de transporturi din Taiwan a anunțat că exercițiile chineze au afectat 18 rute internaționale aeriene. Departamentul a estimat că asta ar afecta aproximativ 900 de zboruri în cele trei zile în care sunt programate exercițiile.

Tabloidul Global Times, portavocea Partidului Comunist Chinez, a evocat posibilitatea lansării unor rachete, de pe continent în acea zonă estică, pe deasupra insulei.

„Dacă armata taiwaneză răspunde, Armata de Eliberare va fi pe deplin capabilă să prindă broasca țestoasă în borcan”, a asigurat un comentator chinez, Zhang Xuefeng, pentru ziar, folosind un proverb care spune că prada poate fi prinsă cu ușurință.

Brian Hart a declarat că este puțin probabil ca China să tragă rachete deasupra Taiwanului. „Acest lucru ar escalada foarte mult situația”, a spus el. „Cel mai probabil vor lansa rachete de pe nave sau din aer în acea zonă, dar nu deasupra insulei”, a spus el.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat joi că a efectuat mai multe lansări de rachete convenționale în apele din largul coastei de est a Taiwanului, ca parte a exercițiilor planificate.

 

Global Times a difuzat imagini cu lansarea unei astfel de rachete. Clipul nu a putut fi verificat în mod independent, scrie The Guardian.

Americanii sunt aproape

După zeci de ani de tensiuni și mai multe crize militare cu China, mulți cetățeni din Taiwan s-au obișnuit cu amenințările. Dar experții și oficialii de pe insulă se tem totuși că operațiunile ar putea declanșa un incident – o coliziune pe mare sau în aer sau o rachetă ratată – care să inflameze tensiunile într-o criză în toată regula.

Un serviciu de monitorizare condus de Institutul Naval al SUA a raportat luni că un grup de atac condus de portavionul U.S.S. Ronald Reagan se afla în Marea Filipinelor, la o anumită distanță la est de Taiwan, și că U.S.S. Tripoli, o navă de asalt amfibie, se afla, de asemenea, în acea zonă.

Unii comentatori au avertizat prin urmare cu privire la posibilitatea izbucnirii unui conflict.

„Cele trei părți – SUA, China și Taiwan – ar trebui să aibă toate o înțelegere tacită pentru a evita ciocnirile militare directe”, a declarat Chieh Chung, analist de securitate la National Policy Foundation din Taipei.

Dar, a adăugat el, „dacă se produce un incident, acesta s-ar putea agrava rapid, declanșând o ciocnire militară în afara așteptărilor fiecărei părți”.

Strategia „porcului spinos”

Deocamdată, evaluarea oficialilor americani este că strategia Chinei este de a intimida și de a constrânge Taiwanul, fără a declanșa un conflict direct. Însă amenințarea unei blocade rămâne, așa că oficialii și specialiștii dezbat deja de ceva vreme cum anume ar putea deveni Taiwanul o insulă mai bine apărată într-o astfel de situație.

Cu toate discuțiile despre vânzările de avioane F-16 către Taiwan – flota sa ar trebui să ajungă la 200 de aeronave de luptă până în 2026 – există o îngrijorare tot mai mare că Taiwanul cumpără tipul greșit de echipament pentru a se apăra și că trebuie să învețe câteva lecții de la Ucraina, scrie New York Times.

Nu este o dezbatere nouă.

În urmă cu doi ani, un oficial de rang înalt din domeniul apărării, David F. Helvey, a avertizat că, pe măsură ce capacitatea Chinei de a izola insula crește, Taiwanul poate, prin investiții inteligente, să trimită un semnal clar Beijingului că societatea și forțele sale armate sunt angajate în apărarea insulei. Dar el a subliniat că sumele cheltuite de guvernul taiwanez sunt insuficiente.

Jocurile de război oferă Chinei o repetiție pentru invadarea Taiwanului, spun experții
Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Taiwaneze. FOTO: EPA

Prin urmare, mulți specialiști de la Washington au îndemnat conducerea Taiwanului să investească mai puțin în avioane de luptă F-16 scumpe și mai mult în ceea ce Helvey a numit „un număr mare de lucruri mici”, adică chiar formula care a ajutat Ucraina să reziste forțelor rusești.

Această listă include rachete de croazieră mobile pentru apărarea de coastă, mine antinavă, mici ambarcațiuni de atac rapid și artilerie mobilă.

Președinta Tsai Ing-wen și-a exprimat sprijinul pentru așa-numita strategie „asimetrică” și a luat măsuri în ultimii ani pentru a crește bugetul apărării și pentru a cumpăra multe dintre aceste arme mici și mobile pe care oficialii americani le-au recomandat, cum ar fi rachetele Harpoon.

Dar ea a întâmpinat uneori rezistență din partea unor oficiali militari taiwanezi, care susțin că unele sisteme de arme convenționale sunt încă necesare pentru a pregăti insula pentru diferite scenarii.

Aceștia au susținut, de asemenea, că, fără o garanție de securitate explicită din partea Statelor Unite, ar fi prea riscant pentru Taiwan să renunțe la armele sale letale.

Acest punct de vedere, scrie cotidianul american, s-a schimbat oarecum în ultimele luni, deoarece războiul din Ucraina pare să fi convins armata taiwaneză și opinia publică să creadă mai mult în strategia „porcului spinos” – un animal care se poate apăra foarte eficient, chiar și în fața unor dușmani mai mari.

Dar conflictul din Ucraina a epuizat, de asemenea, stocurile de arme și a pus la încercare capacitatea de producție a contractorilor americani, ceea ce înseamnă că Taiwanul ar putea fi nevoit să aștepte mai mulți ani pentru noi livrări. Iar această întârziere oferă Chinei o oportunitate.

În plus, bugetul alocat de Taiwan apărării atinge în jur de 17 miliarde de dolari pe an. Prin comparație, Congresul a alocat recent un ajutor de 52 de miliarde de dolari pentru Ucraina – care nu dispune de veniturile Taiwanului pentru a-și asigura propria apărare -, iar China cheltuiește anual aproximativ 230 de miliarde de dolari.

Nu doar arme

De asemenea, unii specialiști spun că Taiwanul are nevoie din partea Statelor Unite nu doar de arme, ci și alte forme de sprijin, de la tehnologie militară la schimburi operaționale și instruire.

În timp ce armatei taiwaneze i se permite uneori să participe la simpozioane pe tema apărării, aceasta este rareori invitată să se alăture marilor exerciții militare multinaționale, deoarece majoritatea țărilor nu o recunosc oficial ca națiune.

Și în timp ce Washingtonul a intensificat treptat, în ultimii ani, instruirea forțelor taiwaneze pe insulă și în Statele Unite, nici serviciul militar obligatoriu, nici programul său de rezerviști nu sunt foarte riguroase.

Cât de pregătită ar fi China pentru impunerea unei blocade, în vederea unei eventuale invazii, este și acesta un subiect.

„Amenințarea cu o blocadă și inițierea efectivă a unei blocade sunt două lucruri foarte diferite”, a explicat Eric Sayers, fost consilier superior al Comandamentului american din Pacific, care este membru al American Enterprise Institute.

Sayers a declarat pentru cotidianul american că Beijingul are de mult timp capacitatea de a înconjura eficient Taiwanul dacă ar alege să facă acest lucru, astfel încât capacitatea în sine nu este o surpriză.

„În ciuda tuturor amenințărilor făcute de Beijing în ultimele săptămâni, ar fi în continuare foarte dificil pentru Marina chineză și costisitor pentru economia Chinei să mențină o blocadă pentru o perioadă lungă de timp”, a adăugat Sayers. „Ceea ce dăunează economiei din Taipei are un efect similar asupra Beijingului”, a spus el.

Exercițiile desfășurate acum oferă o posibilă previziune.

„Ceea ce este cel mai semnificativ în legătură cu răspunsul Chinei este faptul că ne oferă o previzualizare a modului în care armata Chinei ar putea desfășura o blocadă indirectă împotriva Taiwanului în viitor pentru a crește presiunea în apropierea unor alegeri sau a unei alte crize politice”, a spus Sayers.

„În loc să anunțe o blocadă militară, ei ar putea anunța în schimb un exercițiu militar extins în jurul Taiwanului, care să închidă sau să întrerupă rutele de transport maritim timp de 30, 60, 90 de zile”, a observat expertul.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI