Cuprins:
Trump ar putea inversa decizia
Decizia a fost oficializată printr-un memorandum al Casei Albe. Administrația Biden speră la eliberări rapide, înainte de preluarea puterii de către Donald Trump, care a adoptat o linie dură împotriva regimului comunist de la Havana.
Joe Biden a spus că acțiunile anunțate marți sunt „necesare intereselor naționale ale Statelor Unite și vor accelera o tranziție la democrație în Cuba”.
În ianuarie 2021, la finalul mandatului său, Donald Trump a introdus din nou Cuba pe această listă, alături de state precum Coreea de Nord, Iran și Siria.
Acum, Trump, care urmează să revină la Casa Albă, ar putea reintroduce Cuba pe lista neagră.
Viitorul șef al diplomației americane, Marc Rubio, un senator republican din Florida, este cunoscut pentru poziția sa dură împotriva regimului cubanez.
Rubio provine dintr-o familie care a fugit din Cuba înainte de instalarea lui Fidel Castro la putere.
Anunțul președintelui cubanez
La scurt timp după anunțul SUA, președintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, a transmis că guvernul său intenționează să elibereze „treptat” 553 de prizonieri în urma discuțiilor cu Papa Francisc.
Ministerul de Externe cubanez a spus că decizia reflectă „natura umanitară a sistemului de justiție cubanez”, dar nu a legat eliberarea prizonierilor de anunțurile lui Biden.
Guvernul Cubei a numit progresul un pas în „direcția corectă”, dar a acuzat SUA de „război economic” continuu împotriva insulei. Acesta a atras atenția că măsurile ar putea fi anulate rapid.
Negocieri sub egida Bisericii Catolice
Joe Biden a anunțat și alte măsuri menite să sprijine negocierile cu regimul cubanez.
Președintele a suspendat posibilitatea depunerii unor plângeri legale în tribunalele americane legate de exproprieri din Cuba și a ridicat unele restricții financiare impuse insulei.
Negocierile vizează eliberarea persoanelor încarcerate după protestele antiguvernamentale din iulie 2021, cele mai mari manifestații din Cuba de la revoluția din 1958.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 500 de persoane au fost condamnate la pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru participarea la aceste proteste.
ONG-uri şi Ambasada Statelor Unite în Cuba spun că există în total 1.000 de „deţinuţi politic” pe insulă.
Reacții politice
Decizia lui Biden a stârnit critici din partea senatorului republican din Texas, Ted Cruz, care a calificat gestul drept „inacceptabil” și l-a acuzat pe președintele democrat de subminarea activității viitorului Guvern Trump și a Congresului majoritar republican.
„Orice fac ei acum, putem face înapoi și nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în ceea ce privește o schimbare a politicii în Cuba”, a transmis congresmanul american Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, pentru Fox News.
Întrebat dacă nu-l leagă la mâini pe viitorul preşedinte republican cu şase zile înainte să depună jurământul, oficialul de rang înalt citat de AFP a dat asigurări că există „o părere larg împărtăşită în ambele partide (democrat şi republican) că nimeni nu ar trebui să fie deţinut fără motiv în Cuba”.
Guvernul cubanez neagă existența deținuților politic și susține că opozanții sunt „mercenari” plătiți de Washington.