Joe Biden a replicat, precizând că SUA doresc ca Turcia să renunţe la obiecţia faţă de aderarea Suediei la NATO.
„Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă vrea să rezolve ceva în legătură cu F-16. I-am spus că vrem să ne înţelegem în privinţa Suediei, aşa că hai să rezolvăm asta. Şi astfel vom ţine din nou legătura unul cu celălalt”, a declarat Joe Biden.
Președintele american a afirmat că va relua discuțiile cu Recep Erdogan „săptămâna viitoare”.
Aderarea la NATO a Suediei trebuie să fie ratificată de toţi membrii alianței. Atât Turcia, cât şi Ungaria nu au aprobat încă această candidatură.
Turcia a încercat să cumpere de la Statele Unite avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare, dar vânzarea a fost blocată din cauza obiecţiilor Congresului american cu privire la dosarul problematic al Ankarei în materie de drepturile omului şi politica referitoare la Siria, chiar dacă administraţia Biden a declarat în mod repetat că susţine furnizarea avioanelor către Turcia.
Congresul american a aprobat, la începutul anului, la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO, un pachet de 259 de milioane de dolari, care includea actualizări ale software-ului pentru actuala flotă de avioane de luptă F-16 a Turciei.
Administraţia Biden a respins în mod repetat teza că ar acţiona „quid pro quo” pentru vânzarea de F-16 şi extinderea NATO, cu toate că ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat în ianuarie că partea americană a precizat clar că o aprobare a candidaturilor la NATO ar fi privită pozitiv de Congres.