John F Kennedy in 1963, la Dallas, Texas, cu putin timp inainte sa fie asasinat. Foto: Hepta
Declasificarea noilor arhive secrete despre asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy, la Dallas, Texas, în noiembrie 1963, va fi amânată un an, la cererea serviciilor americane de informații, a anunţat preşedintele SUA, Joe Biden, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„Întrucât agenţiile au propus ca declasificarea tuturor informaţiilor cuprinse în arhive să fie amânată, certific că ea va fi amânată până pe 15 decembrie 2022”, după aproape 60 de ani de la asasinat, a informat Joe Biden într-un comunicat.
Potrivit comunicatului, din cauza pandemiei de COVID-19, arhiviştii au întârziat examinarea dosarelor şi au nevoie de mai mult timp. Această amânare este necesară „pentru a preveni orice atingere adusă securităţii militare, operaţiunilor de informaţii, menţinerii ordinii publice şi conduitei în relaţiile externe”, a explicat preşedintele american.
Joe Biden a precizat că toate aceste considerente sunt „mai importante decât interesul general de a vedea o declasificare imediată”.
În anul 2017, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, arhivele naţionale ale SUA au declasificat în trei tranşe o serie de dosare.
58 de ani de la asasinarea lui Kennedy
Pe 22 noiembrie 1963, preşedintele american John Fitzgerald Kennedy şi soția sa, Jacqueline Kennedy, erau într-o vizită la Dallas, Texas. În timp ce maşina în care se aflau trecea prin mulţime, Kennedy a fost împuşcat de două ori.
Comisia de investigare a asasinării, cunoscută sub numele de Comisia Warren, a concluzionat în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost membru al trupelor de comando, care a trăit în Uniunea Sovietică, a acţionat singur în operaţiunea de asasinare a preşedintelui.
Aceste concluzii au stârnit însă controverse chiar de la publicarea lor şi activitatea Comisiei Warren a fost criticată în analize ulterioare. O comisie a Congresului american a estimat ulterior că John F. Kennedy a fost asasinat probabil în urma unui complot.