Biden a declarat că „a primit un angajament din partea israelienilor și a președintelui Egiptului că punctul de trecere va fi deschis”.

„Autostrada a trebuit să fie refăcută, deoarece era într-o stare foarte proastă, și cred că, în următoarele 24-48 de ore, primele 20 de camioane vor trece cu ajutoarele umanitare”, a continuat liderul american.

Pe tot parcursul săptămânii, livrarea proviziilor a rămas în incertitudine la acest punct de trecere a frontierei, în timp ce îngrijorările legate de înrăutățirea rapidă a condițiilor pentru populația blocată în enclava asediată au crescut exponențial.

Întreaga populație din Gaza este privată de electricitate, alimente, combustibil și apă de mai bine de o săptămână, sub un „asediu total” ordonat de Israel în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale Hamas.

Primul convoi cu provizii umanitare din Egipt nu va trece decât cel mai devreme sâmbătă, au precizat anterior mai multe surse americane pentru CNN, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că va fi nevoie de mult mai mult ajutor decât cel convenit.

Într-o conferință de presă susținută vineri la punctul de trecere Rafah, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat importanța critică a livrării de ajutoare în Fâșia Gaza, spunând că vehiculele care transportă provizii „nu sunt doar camioane – sunt o linie de salvare”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT: 20 de copii israelieni, printre cei răpiți de Hamas. Ajutoarele umanitare, încă așteptate în Gaza, în timp ce protestele continuă în lumea arabă

Urmărește-ne pe Google News