Câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din acest an întruchipează determinarea și rezistența în fața tragediei”, apreciază Joe Biden într-un comunicat emis duminică de Casa Albă.

„În numele SUA, îi felicit că au primit Premiul Nobel pentru Pace datorită muncii lor istorice în a se asigura că armele nucleare nu vor mai fi folosite vreodată”, adaugă președintele american, precizând că felicitarea sa este adresată totodată și Japoniei.

Biden reamintește că a vizitat anul trecut orașul Hiroshima, vizat, alături de Nagasaki, de singurele bombardamente atomice efectuate vreodată. Cele două orașe au fost bombardate de americani în august 1945, spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Trebuie să continuăm să facem progrese către ziua în care vom putea, în sfârșit și pentru totdeauna, să scăpăm lumea de arme nucleare”, subliniază președintele american.

În acest context, liderul de la Casa Albă afirmă că „SUA sunt pregătite să se angajeze în discuții necondiționate în prealabil cu Rusia, China și Coreea de Nord pentru a reduce amenințarea nucleară”.

„Să ne inspirăm cu toții din câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din acest an și să ne angajăm din nou în munca vitală de a construi o lume mai sigură”, îndeamnă Joe Biden.

Premiul Nobel pentru Pace 2024 a fost atribuit vineri mișcării japoneze Nihon Hidankyo pentru „eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.

Formată de supraviețuitori ai bombardamentelor atomice din Japonia, Nihon Hindankayo s-a transformat într-o mișcare globală pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare.

„Aceşti martori istorici au contribuit la generarea şi consolidarea unei opoziţii pe scară largă faţă de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe poveştile personale, creând campanii educaţionale bazate pe propria lor experienţă şi lansând avertismente urgente împotriva răspândirii şi utilizării armelor nucleare”, se arată într-un comunicat al Comitetului Nobel.

Potrivit Comitetului Nobel, puterile nucleare îşi modernizează şi îşi îmbunătăţesc arsenalele, în timp ce noi ţări par să se pregătească să dobândească arme nucleare şi se fac ameninţări cu utilizarea armelor nucleare în războaie continue. „În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”, atrage atenția Comitetul Nobel într-un context în care Coreea de Nord se transformă într-o putere atomică, iar Rusia amenință voalat cu folosirea armelor nucleare pe fundalul războiului din Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News