La Casa Albă, democratul a condamnat dur declarațiile lui Trump din weekend, care a pus sub semnul întrebării disponibilitatea SUA de a-i sprijini pe membrii alianței militare occidentale în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia.
Biden a spus că afirmația lui Trump a făcut și mai urgentă aprobarea de către Congres a cererii sale de finanțare, blocată de mult timp, care este menită să sprijine apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.
„Miza era deja mare pentru securitatea americană înainte ca acest proiect de lege să fie adoptat aseară în Senat”, a spus el. „Dar, în ultimele zile, aceste mize au crescut. Și asta pentru că fostul președinte a trimis un semnal periculos și șocant, sincer antiamerican, către lume”, a mai declarat Biden.
Sâmbătă, republicanul Trump s-a plâns, în timpul unui miting politic în Carolina de Sud, de ceea ce a numit plățile „întârziate” ale membrilor NATO și a povestit o conversație din trecut cu șeful „unei mari țări” despre un potențial atac al Rusiei.
„Nu, nu v-aș proteja. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce naiba vrea. Trebuie să plătiți”, a susținut Trump că i-ar fi spus liderului a cărui identitate nu a dezvăluit-o.
Cerându-i lui Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, să supună la vot legea adoptată de Senat, care prevede, printre altele, alocarea de fonduri pentru Israel și Taiwan, Biden a spus despre comentariile lui Trump: „Pentru numele lui Dumnezeu, este o prostie, este rușinos, este periculos, este antiamerican”.
Biden a mai spus că a nu sprijini finanțarea războiului din Ucraina ar echivala cu un sprijin pentru președintele rus Vladimir Putin, adăugând că atacurile liderului de la Kremlin s-ar putea muta dincolo de granițele Ucrainei, mai adânc în Europa.
Apel către Camera Reprezentanților: Nu ne mai permitem să aşteptăm
„Nu ne mai permitem să aşteptăm. (…) Dacă nu ne ridicăm împotriva tiranilor care încearcă să cucerească sau să împartă teritoriul vecinilor lor, consecinţele pentru securitatea naţională a SUA vor fi considerabile”, afirmase anterior în cursul zilei de marți Biden, într-un comunicat de presă, referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.
„Cer Camerei să adopte rapid pachetul de ajutor pentru Ucraina adoptat de Senat”, a insistat Biden în respectivul comunicat.
Senatul SUA a adoptat marţi un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi fonduri pentru Israel şi Taiwan, dar proiectul de lege este sortit eşecului pentru moment, republicanii din Camera Reprezentanţilor refuzând să-l examineze în forma actuală, notează AFP, potrivit Agerpres.
Camera superioară a Congresului SUA, cu o majoritate democrată, a aprobat în zorii zilei de marţi această anvelopă financiară de 95 de miliarde de dolari care a fost negociată cu înverşunare în ultimele luni.
Proiectul de lege prevede peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14 miliarde de dolari pentru Israel, precum şi fonduri pentru Taiwan, un aliat strategic al Statelor Unite.
Dar aliaţii lui Trump din Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, şi-au arătat luni seara refuzul de a examina proiectul de lege în forma actuală. Iar fără sprijinul republicanilor, proiectul de lege nu poate merge mai departe.
Cu toate acestea, acest nou pas al Congresului către adoptarea ajutorului pentru Kiev, blocat timp de câteva luni, a fost salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că le este „recunoscător” senatorilor americani.
„Pentru noi, în Ucraina, ajutorul continuu al SUA salvează vieţi de teroarea rusă”, în timp ce „luptăm pentru libertate, democraţie”, a scris Zelenski, pe reţeaua de socializare X.
Democraţii şi republicanii sunt în conflict de luni de zile în Congres în jurul chestiunii ajutorului pentru Ucraina, un aliat al Statelor Unite şi care se află în război cu Rusia de aproape doi ani.
Democraţii sunt, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea acordării acestui sprijin. Republicanii, pe de altă parte, sunt împărţiţi între aleşii intervenţionişti, pro-Ucraina, şi locotenenţii lui Donald Trump, mult mai izolaţionişti.
În plină campanie prezidenţială, ecuaţia s-a transformat într-o luptă la distanţă între preşedintele Joe Biden, care solicită urgent noi fonduri, şi Donald Trump, care susţine că, dacă ar fi reales în noiembrie, ar soluţiona războiul Rusia-Ucraina „în 24 de ore” – fără a detalia cu adevărat cum ar face asta.
Citiți și:
- Donald Trump revine asupra declarației că nu va proteja statele membre NATO de un atac al Rusiei: „Eu am întărit NATO”
- Donald Trump spune că „ar încuraja Rusia să facă ce naiba vrea” oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli. „Nu plătiți, nu vă apărăm”
- Istoricul „războiului” dintre Donald Trump și NATO. Reacții din Europa după ce fostul președinte a spus că nu va proteja de un atac al Rusiei țările care nu alocă 2% din PIB pentru apărare. Câte state îndeplinesc criteriul
- Senatul SUA a aprobat ajutorul militar pentru Ucraina și Israel, dar republicanii din Camera Reprezentanților vor să îngroape proiectul
Foto: Profimedia Images