Biden a repetat această hotărâre, marți, în ultimul discurs pe care l-a avut la Națiunile Unite, abordând conflictul dintre Israel și Hezbollah în Liban, relatează BBC.

„O soluție diplomatică este încă posibilă. De fapt, rămâne singura cale către o securitate durabilă”, a declarat Biden.   

„Un război pe scară largă nu este în interesul nimănui”, a adăugat acesta.

Israelul susține că acționează în scopul dezarmării miliției libaneze, astfel încât locuitorii israelieni să poată reveni la casele lor din nord.

De asemenea, Hezbollah susține că în ultimele 11 luni a atacat Israelul pentru a diminua atacurile israeliene asupra palestinienilor din Gaza.  

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a postat un mesaj pe pagina X (fost Twitter), spunând: „Vom continua să lovim Hezbollah. Cel care are o rachetă în sufrageria sa și o alta în garaj – nu va mai avea casă.” 

Casa Albă sprijină ceea ce numește dreptul Israelului de a lovi Hezbollah. Însă relația politică, adesea disfuncțională, cu conducerea israeliană a devenit evidentă din nou în ultimele săptămâni, în contextul îngrijorărilor serioase din administrație că atacurile și loviturile aeriene israeliene ar putea duce la un război total. 

Între Biden și Netanyahu nu a fost anunțat niciun apel telefonic, în ciuda crizei din ultima săptămână. Recent, secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut a zecea sa călătorie în regiune, de la atacurile din data de 7 octombrie. Totuși, pentru prima dată, nu a vizitat Israelul.  

Joe Biden a crezut întotdeauna că soluția încetării crizei de la granița Israel-Liban, care a implicat 11 luni de schimburi de foc peste graniță, dar și zeci de mii de persoane strămutate de o parte și de alta, ar putea fi încheierea acordului de încetare a focurilor în Gaza. 

Totuși, acest proces este blocat. Semnele că oricare dintre părți ar putea să ajungă la acord sunt minime. Recent, Blinken a dat vina pe lipsa ,,voinței politice”, atât din partea Hamas-ului, cât și a Israelului. 

Casa Albă neagă că ar urmări un efort diplomatic sortit eșecului și că Joe Biden, cu patru luni rămase în funcție, și-ar fi pierdut speranța de a obține un progres. 

„Suntem hotărâți să continuăm”

Despre încercările lui Joe Biden de a ajunge la un acord care să încheie războiul din Gaza, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că: „Nu, cu siguranță nu a renunțat”. 

„Am întâmpinat dificultăți și eșecuri. Am avut provocări în a-l convinge pe premierul israelian Netanyahu. Am avut provocări în a-l convinge pe liderul Hamas, Sinwar. Dar suntem hotărâți să continuăm”, a declarat Sullivan pentru CNN

„Săptămâna aceasta, la New York, președintele se va întâlni cu alți lideri pentru a încerca să obțină un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza și, foarte important, pentru a încerca să evite un război total în Orientul Mijlociu”.

La New York este desfășurată o activitate intensă diplomatică. SUA prezintă aliaților planuri potențiale, în scopul rezolvării crizei dintre Hezbollah și Israel, potrivit unui oficial de rang înalt din Departamentul de Stat SUA.

„Avem câteva idei concrete pe care le vom discuta cu aliații și partenerii săptămâna aceasta pentru a încerca să găsim o cale de urmat în această problemă”, a spus oficialul. Acesta a vorbit sub anonimat.

Atunci când a fost întrebat de „ideile concrete”, oficialul nu a oferit detalii. Acesta doar a subliniat că, deși SUA nu comunică în mod direct cu Hezbollah, unii dintre aliații săi reuniți la New York o fac și acești parteneri ,,asupra modului de gândire al Hezbollahului, ar putea avea o percepție mai fină, astfel încât să ne putem evalua ideile”.

Opoziția SUA față de orice invazie terestră a Israelului în Liban a fost reafirmată de oficial. A fost respinsă și opinia unor oficiali israelieni că escaladarea conflictului cu Hezbollah ar putea forța gruparea să încheie un acord diplomatic, pentru a stabiliza situația Israel-Liban.

Urmărește-ne pe Google News