Liderul american a susținut discursul în același loc în care, în urmă cu 75 de ani, a fost semnat tratatul NATO.

„Astăzi, NATO este mai puternică ca niciodată, 32 de naţiuni puternice. Amintiţi-vă de caracterul NATO, care este fundamental democratic. Întotdeauna va fi”, a spus Biden.

„Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”

Vorbind despre războiul din Ucraina, Joe Biden a avertizat că liderul rus Vladimir Putin nu se va opri la țara pe care a invadat-o în urmă cu mai bine de doi ani.

„Putin nu vrea nimic mai puţin decât subjugarea totală a Ucrainei, să pună capăt democraţiei ucrainene, să distrugă cultura Ucrainei şi să şteargă Ucraina de pe hartă. Şi ştiţi că Putin nu se va opri în Ucraina. Nu faceţi nicio greşeală. Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin. Acest moment din istorie necesită forţa noastră colectivă”, a spus Biden, subliniind că agresiunea rusă poate fi oprită cu sprijinul NATO.

„Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa. Când a început acest război fără sens, Ucraina era o ţară liberă. Astăzi este încă o ţară liberă, iar războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o ţară liberă şi independentă. Rusia nu va învinge”, a mai afirmat Joe Biden.

România, menționată în discursul lui Biden

În acest context, el a declarat că SUA, Germania, Olanda, România şi Italia vor oferi Kievului, în câteva luni, „zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană”.

Ucraina va primi baterii Patriot din partea SUA, Germaniei și României, componente Patriot pentru încă o baterie, din Țările de Jos, iar Italia îi va oferi un sistem de apărare aeriană SAMP-T.

De asemenea, alte țări, printre care Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor furniza sisteme care vor ajuta Ucraina să îşi extindă apărarea.

Totodată, Biden a vorbit despre întărirea flancului estic al NATO, prin trimiterea a patru grupuri de luptă suplimentare în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

Stoltenberg: „Cel mai mare risc ar fi ca Rusia să câştige în Ucraina”

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat în discursul său că Alianţa nu a fost un „dat”, ci „rezultatul unor alegeri deliberate şi al unor decizii dificile”, precizând că acest lucru este valabil și în cazul sprijinului oferit Ucrainei.

„Nu există opţiuni fără costuri cu o Rusie agresivă ca vecin. (…) Cel mai mare cost şi cel mai mare risc ar fi ca Rusia să câştige în Ucraina”, a spus Stoltenberg care își încheie în această toamnă mandatul la șefia NATO.

Potrivit surselor citate, discursul susținut de președintele american în deschiderea summitului NATO a fost în contrast puternic cu prestația sa din prima dezbatere electorală din acest an cu Donald Trump, în care Biden, în vârstă de 81 de ani, a părut obosit, confuz și a avut momente de blocaj. De atunci se discută în rândul democraților despre capacitatea lui de a-l învinge pe Trump în alegeri și a conduce SUA pentru încă un mandat, punându-se problema retragerii lui din cursa pentru Casa Albă, lucru pe care el a spus că nu îl va face.

Reacția lui Donald Trump

Vorbind despre ceremonia aniversară de la Washington, Donald Trump a afirmat într-o postare pe rețeaua sa Truth Social că, fără el, „probabil că nu ar mai exista NATO acum” și și-a asumat meritele pentru faptul că unele state membre și-au luat angajamentul de a cheltui mai mult pentru apărare, relatează AFP.

Biden, în schimb, a afirmat că atunci când a ajuns la Casa Albă, după mandatul de președinte al lui Donald Trump, nouă membri NATO îndeplineau obiectivul de cheltuieli pentru apărare stabilit de alianță, iar în prezent fac acest lucru 23 din cei 32 de membri.

Rusia a transmis marți, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că va urmări cu „cea mai mare atenţie” summitul NATO de la Washington.

Urmărește-ne pe Google News