UPDATE ora 21:15: În timpul videoconferinței cu lideri europeni, inclusiv și Klaus Iohannis, președintele american le-a spus acestora că SUA cred că Vladimir Putin este decis să invadeze Ucraina, iar acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva zile, potrivit unor surse diplomatice, citate de The Guardian.
Un diplomat european a afirmat, pentru publicația britanică, că videoconferința a fost planificată de către Statele Unite tocmai pentru a informa aliații despre noile date obținute de serviciile secrete americane privind planurile Rusiei.
Potrivit acestora, scopul ofensivei ruse ar fi să încercuiască Kievul pentru a forța o schimbare de regim.
La scurt timp de la începutul videoconferinței cu Biden, Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a îndemnat cetățenii din Ucraina „să plece acum, cât zborurile comerciale sunt valabile”. Ulterior, un îndemn similar a fost lansat din nou și de Washington, prin consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.
„Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore”, a spus Sullivan, vineri, într-o conferință de presă.
„În cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor”, a mai spus acesta.
Inițial, serviciile secrete americane au anunțat că Putin va aștepta până la finalul Jocurilor Olimpice de la Beijing pentru a invada Ucraina, pentru a nu-și periclita relația cu președintele chinez, Xi Jinping.
Acum, însă, sunt informații că o invazie ar putea avea loc până la finalul competiției, adică până pe 20 februarie. Acest lucru a fost transmis și de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a afirmat că există „semne foarte tulburătoare ale escaladării Rusiei”.
„Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – și pentru a fi clar, asta include și faptul că se poate întâmpla în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus șeful diplomației americane.
Știrea inițială: Președintele american Joe Biden are vineri, de la ora 18:00, o discuție telefonică cu șefi de stat și guverne din alianța NATO despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters.
Potrivit Casei Albe, vor participa liderii din Canada, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, dar și din conducerea NATO.
Discuția vine la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă i-a avertizat pe americanii care se află în Ucraina că situația „ar putea scăpa rapid de sub control” pe fondul tensiunilor cu Rusia și le recomandă să părăsească imediat țara.
Președintele Klaus Iohannis, care va participa la această convorbire cu Joe Biden, a discutat vineri și cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, despre problemele de securitate din regiune. În cadrul vizitei efectuate vineri la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu, Stoltenberg a precizat că există „riscul unei invazii totale, dar există și riscul unor altor tipuri de acțiuni agresive” ca urmare a comasării de trupe rusești la granița cu Ucraina.
Joi, Rusia a început manevrele militare cu Belarus, programate să dureze zece zile. Ele provoacă îngrijorare întrucât de la granița de nord a Ucrainei cu Belarus, trupele rusești pot ajunge cel mai repede în capitala Kiev în cazul unei invazii.
Cele două țări nu au menționat câți soldați și câte echipamente militare participă la exerciții. Conform estimărilor Occidentului, în Belarus ar fi fost trimiși 30.000 de militari ruși. Ucraina și statele occidentale consideră că prin aceste manevre militare Rusia face presiuni în contextul crizei ucrainene.
De la finalul anului trecut, Moscova a comasat peste 100.000 de soldații la granița cu Ucraina, fiind acuzată de Occident că se pregătește să invadeze țara vecină. Rusia a negat orice intenție de atac și a cerut garanții de securitate din partea SUA și NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianța Nord Atlantică.
Vineri, imaginile din satelit publicate de compania Maxar Technologies, cu sediul în SUA, arată noi desfășurări militare rusești în mai multe zone din apropierea Ucrainei, adică în Crimeea anexată, în vestul Rusiei și în Belarus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro