„SUA sunt pregătite pentru orice scenariu, atât pentru a urma calea diplomației sau pentru a răspunde decisiv” în cazul unui atac asupra Ucrainei, a mai spus Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că Statele Unite ale Americii au fost angajate în diplomație non-stop, iar în weekend a discutat din nou cu Vladimir Putin pentru a continua calea diplomația.

„Vrem să dăm diplomației toate șansele posibile. SUA au pus pe masă propuneri concrete pentru stabilitate în Europa, măsuri pentru Rusia și NATO pentru controlul armelor”, a spus Biden, punctând însă că nu vor fi sacrificate principiile de bază.

Biden spune că America a fost transparenta în legătură cu planurile Rusiei, cu gravitatea situației, punctând că „SUA, NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia”.

„Nu avem planuri de a ataca Rusia”, spune Joe Biden, care a transmis și un mesaj pentru poporul rus:

Nu sunteți inamicii noștri. Nu cred că vreți un război sângeros cu Ucraina, care sunt frații voștri. Am luptat împreună în Al II-lea Război Mondial.

Joe Biden:

Liderul SUA a ținut însă să menționeze că, „dacă Rusia atacă Ucraina, aceasta va fi o alegere”.

Costul uman pentru Ucraina va fi imens, dar și costul strategic pentru Rusia va fi imens. Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război. SUA și NATO vor răspunde puternic. Azi, aliații noștri sunt mai determinați ca niciodată să apere libertatea și dreptul țărilor de a-și determina propriul viitor.

Joe Biden:

Dacă Rusia începe războiul, „suntem gata să impunem sancțiuni cum nu s-au mai văzut”, mai spune Biden, care amenință că SUA și aliații săi vor „pune presiune pe instituțiile financiare”.

„Când vine vorba de Nord Stream 2, dacă Rusia va invada Ucraina, aceasta nu va funcționa”, potrivit președintelui SUA.

Joe Biden spune că SUA au furnizat Ucrainei arme pentru a se putea apăra, dar că nu va trimite soldați în Ucraina.

Despre răspunsul Occidentului în fața unei posibile invazii rusești în Ucraina, Biden spune că acesta va fi unul puternic.

Vom alia lumea occidentală în spatele nostru și vom lua măsurile pe care nu le-am luat la invazia Ucrainei NATO își va apăra însă ferm teritoriul. Orice atac împotriva unui aliat NATO va fi un atac împotriva noastră și vom răspunde. Și să fie clar: SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO. Angajamentul SUA față de aliații din NATO e sfânt.

Liderul de la Casa Albă:

La finalul discursului, Joe Biden s-a adresat poporului american căruia i-a cerut să înțeleagă că „apărarea democrației poate avea un preț” și că nu pretinde că nu vor avea de suferit.

„Nu căutăm un conflict cu Rusia. Dacă Rusia țintește americani în Ucraina, vom răspunde cu toată puterea. Dacă Rusia invadează Ucraina, statele responsabile din toată lumea nu vor ezita să răspundă, iar Rusia va plăti un preț mare”, a conchis Joe Biden.


Președintele SUA va susține ”o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei”. Biden „va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, a transmis, printr-un comunicat, Casa Albă.

Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee, citat de Agerpres.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Marți, Kremlinul a anunțat retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un „proces obişnuit” şi denunţând „isteria” Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia.

Anunțul Moscovei contrastează cu informațiile transmise de tabăra occidentală, care a sugerat că în ultimele zile, Rusia și-a sporit mobilizarea militară de la granița ucraineană.

Cu toate că marți, Kremlinul a anunțat retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că nu vede încă semnele unei „dezescaladări reale” din partea Rusiei.

„Nu am văzut semnele unei reduceri a prezenței militare a Rusiei, dar vom continua să monitorizăm”, a spus el, potrivit The Guardian.

Afirmațiile lui Jens Stoltenberg au fost făcute înainte de conferința susținută astăzi, 15 februarie, de Vladimir Putin.

Președintele rus a afirmat că „Moscova nu poate închide ochii la modul în care SUA şi NATO tratează principiul indivizibilităţii securităţii”. De asemenea, Putin a spus că Rusia este pregătită să meargă pe calea negocierii, dar nu renunță la cererile sale.

„Vrem să negociem, vrem să evităm un război în Europa, de aceea am cerut garanții pentru securitatea noastră, dar nu am primit un răspuns satisfăcător de la Washington și NATO. Suntem gata să discutăm despre asta. Răspunsuri la cererile noastre e singurul mod în care dialogul poate avea loc”, a mai spus Putin.

La aceeași conferință a participat și cancelarul german Olaf Scholz. Acesta s-a declarat convins că eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict „sunt departe de a fi epuizate”, adăugând că „este clar pentru toţi europenii că o securitate durabilă nu poate fi obţinută contra Rusiei, ci ea este posibilă doar împreună cu Rusia”.

Urmărește-ne pe Google News