Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv care ar trebui să protejeze accesul femeilor la avort şi contracepţie, după ce Curtea Supremă a anulat luna trecută verdictul Roe vs Wade, care legaliza avortul la nivel federal. El a calificat recenta hotărâre a Curții Supreme drept „un exercițiu de putere politică brută”.

Președintele se afla sub o puternică presiune pentru a răspunde la verdictul Curții, care a permis statelor să restricționeze sau să interzică pur și simplu dreptul la avort.

Totuși, este de așteptat ca ordinul prezidențial semnat vineri să aibă un impact limitat, cu alte cuvinte să atenueze unele restricții, fără a restabili pe deplin însă dreptul la avort.

Biden a susținut de altfel că abilitatea sa de a institui dreptul la avort este limitată, fără o acțiune din partea Congresului SUA. „Cea mai rapidă cale pentru a restabili Roe”, a spus președintele cu referire la hotărârea istorică din 1973 care a garantat dreptul constituțional la avort, „este adoptarea unei legi naționale care să o codifice în lege”.

El a subliniat că aceasta este o problemă ce ar putea fi tranșată la scrutinul legislativ de la jumătatea mandatului, care va avea loc în această toamnă, și a îndemnat oamenii să voteze pentru democrați.

În context, el a amintit de o știre recentă potrivit căreia o fetiță de 10 ani din Ohio a fost forțată să se deplaseze într-un stat vecin pentru a face avort după ce a fost abuzată sexual. „Imaginați-vă că sunteți o fetiță. Imaginați-vă că sunteți o fetiță de 10 ani. Crede cineva așa ceva?”, a spus el.

Noul ordin executiv consolidează protecția în fața potențialelor sancțiuni la care se pot expune femeile care călătoresc peste granițele statului pentru a face avort.

Ordinul protejează totodată accesul la contracepție și include măsuri de protejare a accesului la medicamente pentru avort.

Protecția vieții private

Ordinul ia, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a proteja confidențialitatea pacientelor, vizând transferul și vânzarea de date private privind sănătatea.

Un oficial de la Casa Albă a avertizat de altfel că femeile ar trebui să se ferească de aplicațiile care le urmăresc perioadele menstruale. „Cred că oamenii ar trebui să fie foarte atenți la asta”, a declarat vineri Jen Klein, directoarea Consiliului pentru politici de gen al Casei Albe, întrebată dacă administrația recomandă femeilor să șteargă astfel de aplicații.

Departamentul pentru Sănătate a publicat deja unele instrucțiuni practice pentru ștergerea anumitor aplicații de pe telefon, a adăugat ea.

Ordinul executiv al lui Biden îl însărcinează pe secretarul pentru Sănătate Xavier Becerra să prezinte un raport în termen de 30 de zile, cu privire la aceste eforturi.

De asemenea, el îl însărcinează pe procurorul general și pe avocatul Casei Albe să convoace avocați voluntari pentru a încuraja reprezentarea juridică a celor care solicită sau oferă servicii de sănătate reproductivă.

De la decizia Curții Supreme de Justiție privind avortul, pronunțată în urmă cu aproape două săptămâni, cel puțin nouă state au instituit o interdicție aproape totală a procedurii, singura excepție fiind pericolul pentru viața mamei.

În acest timp, statele liberale se străduiesc acum să protejeze accesul la avort pe fondul contestațiilor legale, în timp ce clinicile care oferă avorturi se luptă să facă față noilor legi.

Dilema lui Biden

Încă de când Curtea Supremă și-a anunțat decizia, activiștii care susțin dreptul la avort i-au cerut lui Joe Biden să facă mai mult. Inițial, președintele și-a exprimat nemulțumirea și a făcut apel la un vot pentru democrați la alegerile din toamnă, dar reacția a fost considerată de mulți ca fiind pur și simplu inadecvată, notează BBC.

Cu toate acestea, prerogativele prezidențiale în materie de avort sunt limitate, asta ținând cont și de prevederile Congresului care interzic guvernului federal să cheltuiască fonduri pentru a susține procedura – prevederi pe care chiar Biden le-a susținut cândva.

Acest lucru l-a lăsat pe președinte într-o situație dificilă.

Sondajele de opinie indică faptul că publicul sprijină în mare măsură menținerea legalității avortului, chiar și în statele care au deja interdicții în vigoare.

Dar orice măsuri radicale pe care le-ar putea lua Biden s-ar lovi rapid de o contestație legală.

Iar sprijinul pentru acțiunea prezidențială – din partea poporului american în general, dacă nu și din partea bazei sale liberale – ar putea scădea, dacă publicul consideră că Casa Albă își depășește atribuțiile, scrie BBC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News