Legăturile dintre aceste state membre ale NATO, tensionate de multă vreme din cauza divergențelor privind o serie de probleme, s-au dezghețat după ce Ankara a ratificat în ianuarie aderarea Suediei la alianța militară, după o amânare de 20 de luni care a provocat frustrări la Washington.
Cu toate acestea, tensiunile persistă, inclusiv în ceea ce privește nordul Siriei, unde forțele americane sunt aliate cu militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști și împotriva cărora a desfășurat operațiuni militare transfrontaliere.
Între timp, Washingtonul a presat Ankara să facă mai mult pentru a se asigura că sancțiunile americane împotriva Rusiei nu sunt eludate în Turcia, un stat riveran Mării Negre, alături de Rusia și Ucraina.
Un oficial american a declarat că Washingtonul vede întâlnirea ca pe o oportunitate pentru Erdogan de a conveni asupra unei interdicții totale a tranzitului bunurilor cu dublă utilizare prin Turcia. SUA susțin că Rusia folosește aceste bunuri în efortul său de război din Ucraina.
De când Biden a fost ales președinte în 2020, el și Erdogan s-au întâlnit de câteva ori în marja unor summituri internaționale și au discutat la telefon. Turcia a făcut presiuni pentru o întâlnire la Casa Albă, unde, în 2019, Erdogan l-a vizitat pe Trump. Liderul turc, supranumit „Sultanul”, s-a bucurat de legături personale bune cu fostul președinte american.
Unul dintre cei doi oficiali turci care au confirmat vizita planificată în luna mai a declarat că aceasta are loc în timpul „unei ferestre de oportunitate” pentru legăturile bilaterale.
„Sperăm că vizita va fi, de asemenea, o oportunitate de a aprofunda cooperarea în diverse domenii și de a consolida spiritul de alianță, inclusiv în ceea ce privește combaterea terorismului”, a declarat respectivul oficial, sub protecția anonimatului.
Ankara se plânge de ani de zile de sprijinul SUA acordat miliției kurde siriene YPG, pe care o consideră o organizație teroristă legată de militanții kurzi care duc o insurgență de zeci de ani împotriva statului turc. Dar Washingtonul spune că YPG sunt aliați-cheie împotriva Statului Islamic în Siria.
În ciuda neînțelegerilor privind prezența militară americană în Siria și a sprijinului SUA pentru Israel în războiul cu Hamas, Washingtonul și Ankara au încheiat recent un acord îndelung amânat prin care Turcia va achiziționa avioane de luptă americane F-16.
Administrația Biden încearcă să vadă dacă poate obține, în timpul vizitei lui Erdogan, un angajament din partea Ankarei pentru ca Turcia să impună o interdicție asupra bunurilor „cu dublă utilizare”, cum ar fi produse chimice și microcipuri, care sunt transportate către Rusia și către alte țări cunoscute ca puncte de intrare, a declarat oficialul american.
Washingtonul a plasat deja pe lista sa de sancțiuni mai multe persoane și companii turcești, inclusiv din domeniul transportului maritim, pentru încălcarea sancțiunilor aplicate Rusiei. Ankara susține Ucraina, dar se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, cu care întreține, de asemenea, relații bune, dar spune că acestea nu vor fi eludate pe teritoriul turc.
„Agenția americană (din Turcia) rămâne neconvinsă de aplicarea sancțiunilor de către Ankara”, a declarat oficialul. „Sunt lucruri la care (turcii) închid ochii… trebuie să meargă la companii în mod proactiv și să le spună să nu mai facă afaceri cu persoane care le vor aduce sancțiuni”, a mai spus oficialul american.
Statele Unite și Turcia au înființat un grup de lucru pentru sancțiuni chiar înainte de întâlnirile din martie de la Washington dintre delegațiile celor două țări, în timpul cărora secretarul american de stat american Antony Blinken și ministrul turc de externe Hakan Fidan au discutat.
Cea de-a doua sursă turcă, un oficial din domeniul securității, a precizat că Ibrahim Kalin, în oficial de rang înalt al serviciilor secrete turcești, urmează să se întâlnească cu membri ai Camerei Reprezentanților din Congres, pentru discuții privind vizita lui Erdogan și alte probleme bilaterale.
Foto: Profimedia Images