„Unii spun că ar fi trebuit să începem evacuarea în masă mai devreme și că nu am fi putut face acest lucru într-un mod mai ordonat”, a spus el. „Cu respect, nu sunt de acord”.
Biden susține că dacă SUA rămâneau în Afganistan, în ciuda faptului că administrația Trump a promis că vor pleca, prin acordul încheiat cu talibanii, atunci SUA ar fi pierdut toate pârghiile de acțiune.
„Alegerea cu care ne-am confruntat a fost între retragere și escaladare”, a insistat Joe Biden, care a subliniat că nu avea de gând să „extindă acest război pentru totdeauna”.
Biden a precizat că, chiar dacă evacuările ar fi început în iunie sau iulie, tot „ar fi fost o fugă (n.r. – a civililor) spre aeroport”.
„Tot ar fi fost o misiune foarte dificilă și periculoasă”, a spus el, adăugând că nicio evacuare nu s-ar fi putut face fără aceleași „complexități și provocări”.
Liderul de la Casa Albă a lăudat forțele americane, vorbind de „succesul extraordinar” al acestora, care s-a datorat „priceperii, vitejiei și curajului altruist” al militarilor, diplomaților și angajaților din serviciile de informații.
El a spus că și-au făcut treaba „și au făcut-o bine”, riscându-și viața ca „să slujească altora… nu într-o misiune de război, ci într-o misiune de ajutorare”.
„Nu am terminat”
Biden a declarat că SUA vor ajuta la evacuarea americanilor rămași acolo, „dacă aceștia vor”. În ceea ce privește afganii evacuați pe cale aeriană, a declarat că „nicio țară nu a făcut mai mult pentru a evacua rezidenții dintr-o altă țară. Dar suntem departe de a fi terminat”.
Liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA erau gata de plecare încă de când guvernul din Afganistan a dat semne că nu va rezista ascensiunii talibanilor, iar misiunea de evacuare a fost concepută sub „stres sever și atacuri”.
Din martie, americanilor din Afganistan li s-au dat „avertismente multiple” și șansa de a părăsi țara, a insistat Joe Biden.
După începerea evacuării, SUA au identificat aproximativ 5.000 de cetățeni americani care doreau să plece. Aceștia au fost ajutați să plece, alături de afganii care au ajutat SUA în cei 20 de ani război.
Rămân aproximativ 100-200 de americani – dintre care majoritatea au dublă naționalitate, a subliniat Joe Biden care a arătat că 90% dintre americanii care doreau să plece au reușit. A adăugat că își menține angajamentul să evacueze toți americanii care doresc acest lucru
SUA au „pârghii” pentru a se asigura că angajamentele asumate de talibani sunt respectate, spune Biden. Retragerea din 31 august nu a fost un „termen arbitrar”, ci a salvat vieți, insistă președintele american.
„Veți plăti prețul final”
„Pentru cei care doresc rău Americii, SUA nu se vor odihni niciodată. Nu vom ierta, nu vom uita, te vom vâna până la marginile pământului și vei plăti prețul final”, a transmis Joe Biden
„Războiul din Afganistan s-a încheiat”, a continuat președinte american, care a insistat că acum „drepturile omului vor fi în centrul politicii externe”.
Președinte american a mai spus că „aceasta este o lume nouă” și că există amenințări din partea al-Shabab, a afiliaților al-Qaeda și a grupării Stat Islamic.
„Nu cred că siguranța și securitatea Americii sunt îmbunătățite prin deplasarea a mii de soldați și cheltuirea a miliarde în Afganistan”, spune el.
El a precizat că strategia SUA trebuie să se schimbe și nu trebuie să aibă trupe pe teren pentru a combate teroarea.
Statele Unite au finalizat luni retragerea din Afganistan, la capătul a 15 zile de operațiuni haotice de evacuare a cetățenilor americani și a civilor afgani, după preluarea controlului de către talibani. Retragerea completă vine la aproape 20 de ani după ce au invadat țara în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, când americanii au intrat în Afganistan pentru că talibanii găzduiau gruparea al-Qaeda.