Cei doi lideri ai SUA vor discuta cu „echipa americană care negociază acordul cu privire la ostatici, în urma uciderii cetăţeanului american Hersh Goldberg-Polin şi altor cinci ostatici, sâmbătă, de către Hamas, şi vor discuta despre eforturi în vederea ajungerii la un acord care să asigure eliberarea restului ostaticilor”, a transmis președinția americană printr-un comunicat.

Discuțiile vor avea loc și în contextul în care luni a fost anunțată o grevă generală în Israel, menită să crească presiunea asupra premierului Benjamin Netanyahu astfel încât acesta să ia măsuri care să ducă la eliberarea ostaticilor.

Administrația condusă de Netanyahu este acuzată de rudele ostaticilor și de susținătorii acestora că nu face suficient pentru a-i aduce acasă pe cei răpiți de Hamas pe 7 octombrie. Oamenii cer un armistițiu imediat pentru ca ostaticii să fie salvați.

De mai multe luni, SUA, Egiptul și Qatar, în calitate de mediatori, fac presiuni pentru organizarea unui schimb între ostaticii israelieni din Fâșia Gaza și deținuții palestinieni din închisorile din Israel.

Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit în urmă cu aproape un an, pe 7 octombrie 2023, după ce gruparea palestiniană a lansat un atac în sudul Israelului, ucigând 1.205 de persoane și răpind 251, conform unui bilanț AFP, pe baza datelor israeliene.

Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână de la finalul anului trecut, iar 33 au fost declarați decedați de armata israeliană.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News