Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, i-a conferit omologului său american, Joe Biden, cea mai înaltă distincţie a Germaniei, Marea Cruce a Ordinului de Merit.


https://twitter.com/nexta_tv/status/1847244999634686100?ref_src=twsrc%5Etfw 

Relația SUA-Germania, importantă pentru Biden

Relația SUA-Europa, în special relația SUA-Germania, a fost mereu importantă pentru Joe Biden. Iar sfârșitul președinției sale ar putea duce la schimbări de natură diplomatică, în funcție de cine va prelua Casa Albă.  

 „Asta probabil pentru că a fost implicat mult timp în NATO, în Conferința de Securitate de la München și a făcut parte din Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA, cunoscând mulți lideri europeni înainte de a deveni președinte”, a declarat Michelle Egan, profesor la American University din Washington și expert în relațiile SUA-Europa. 

Barack Obama, în plan îndepărtat, alături de Joe Biden într-un eveniment de strângere de fonduri pentru campanie
Foto: Profimedia

Joe Biden, un cunoscător al politicii externe rusești

Joe Biden s-a născut în anul 1942 și a crescut într-o țară care a ajutat Germania de Vest să se reconstruiască după Al Doilea Război Mondial. În urma ridicării Zidului Berlinului în 1961, acesta a fost martorul Germaniei de Vest, care a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri ai SUA în timpul Războiului Rece.  

„Este implicat în politică din 1972 și a fost clar influențat, cel puțin în domeniul politicii externe, de experiența Războiului Rece și de faptul că Germania era punctul central al acelui conflict”, a spus Peter Sparding de la Centrul pentru Studiul Președinției și Congresului (CSPC).  

De asemenea, experiența lui Joe Biden în politica externă a fost crucială atunci când a fost vicepreședinte sub conducerea lui Barack Obama.  

„Obama avea cunoștințe limitate în ceea ce privește politica externă”, a spus Egan.

„Acesta a fost motivul pentru care Biden a fost ales pe bilet. Biden avea conexiuni, cunoștințe și informații datorate rolului său în Senat.”  

Pentru SUA, sub conducerea lui Biden, Germania a fost un partener important. Cele două țări sunt printre marii susținători ai Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Iar Joe Biden i-a recomandat încă din 2014 lui Barack Obama să susțină Ucraina cu armament, însă președintele american de la acea dată a refuzat să facă lucru de teama să nu escaladeze conflictul.

Foto: Președintele Joe Biden (stânga) și premierul israelian Benjamin Netanyahu
Sursa: PROFIMEDIA

Biden, privit ca ultimul mare președinte transatlantic

Biden este privit ca ultimul mare președinte transatlantic. Germania devine din ce în ce mai puțin importantă pentru politica externă a SUA decât în trecut. Sparding, analistul CSPC, a evidențiat faptul că, în viitor, Germania nu se va mai putea baza pe SUA ca apărător al securității europene. 

„Relația germano-americană va fi diferită în viitor, indiferent cine va fi președintele. SUA se orientează spre zona Indo-Pacific și reacționează la creșterea a ceea ce consideră a fi competitorul său de același rang, China. Prin urmare, vor exista mai multe așteptări, cum ar fi ca Germania să își asume mai multe responsabilități în Europa sau în jurul Europei”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News