Permisiunea SUA acordată Ucrainei de a folosi rachete cu rază de acțiune de până la 300 de kilometri ținte din Rusia, a fost discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

În cadrul conferinței de presă, Borrel a fost întrebat cum explică decizia președintelui american Joe Biden de a autoriza Kievul să lovească ținte din Rusia cu rachete cu rază lungă, luată după victoria lui Donald Trump în alegeri.

Borrell a spus că administrația Biden a permis Ucrainei să folosească rachete cu o adâncime de până la 300 de kilometri pe teritoriul Rusiei și pe o rază de 300 de kilometri. 

„Nu este mult, dar este o decizie a administrației Biden”, a completat șeful diplomației europene. 

Acesta a adăugat că nu știe de ce decizia a fost luată în acest moment, însă ea a fost discutată în cadrul UE. Totodată, oficialul a precizat că nu a fost luată o decizie generală în ceea ce privește atacarea unor ținte din Rusia. Fiecare stat este liber să decidă acest lucru.

Decizia SUA a stârnit furia Kremlinului

Pe 17 noiembrie, mai multe media americane, inclusiv The New York Times, au raportat că SUA au permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei, inițial pentru ținte ruse și nord-coreene în regiunea Kursk.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al lui Biden, Jonathan Feiner, a declarat că nu confirmă nicio decizie care „a fost sau nu a fost luată cu privire la asistența americană atunci când vine vorba de astfel de chestiuni operaționale”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat la 18 noiembrie că oficialii de la Kremlin au văzut ce s-a scris în presa occidentală. El a numit decizia Casei Albe „dacă a fost într-adevăr formulată și comunicată regimului de la Kiev” o „nouă rundă calitativă de tensiune”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News