Efortul comun de instruire a piloților nu este de așteptat să aibă loc în SUA, a spus oficialul, și probabil că se va desfășura în întregime în Europa. Dar personalul american va participa la pregătire alături de aliați și parteneri, a spus oficialul. Se preconizează că intruirea piloților ucraineni pe avioane moderne de luptă va dura câteva luni.

„Pe măsură ce antrenamentul va avea loc în lunile următoare, coaliția noastră de țări care participă la acest efort va decide când vom furniza efectiv avioane, câte vom furniza și cine le va furniza”, a precizat oficialul.

Oficialul a reluat un nartiv al SUA pe tema asistenței militare pentru Ucraina, spunând că aceasta s-a concentrat până acum în principal pe dotarea Kievului cu arme, echipamente și asistență în domeniul instruirii de care are nevoie imediat pentru a putea demara contraofensiva mult așteptată.

„Discuțiile despre îmbunătățirea Forțelor Aeriene ucrainene reflectă angajamentul nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei”, a declarat oficialul american citat.

Insistența pentru avioane moderne de luptă

În ultimele luni, înalți oficiali ucraineni și-au intensificat campania publică de lobby pentru avioanele F-16 fabricate în SUA, susținând că au nevoie urgentă de acestea pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone rusești.

Administrația Biden a semnalat aliaților europeni, în ultimele săptămâni, că SUA le-ar permite să exporte avioane de luptă F-16 în Ucraina, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile, deși Washingtonul rămâne reticent în a trimite Kievului vreunul dintre avioanele F-16 din dotarea armatei americane.

În martie, SUA au primit doi piloți ucraineni la o bază militară din Tucson, Arizona, pentru a le evalua abilitățile folosind simulatoare de zbor și pentru a evalua cât timp ar avea nevoie pentru a învăța să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16. Congresul SUA a rezervat bani în bugetul pentru 2023 pentru o astfel de pregătire.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a declarat la începutul acestei săptămâni că Marea Britanie și Olanda caută să formeze o „coaliție internațională” nu doar pentru a achiziționa avioanele pentru Ucraina, ci și pentru a-i instrui pe piloții ucraineni pe avioanele de luptă din a patra generație, care sunt mai avansate decât cele din flota ucraineană.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News