Niciun preşedinte american nu a efectuat o vizită de stat de la reunificarea Germaniei în 1990, iar ultima vizită de acest fel a fost a preşedintelui Ronald Reagan în 1985, pe vremea cancelarului german Helmut Kohl.

Reagan a vizitat Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Bitburg şi lagărul de concentrare Bergen Belsen.

Steinmeier îl va primi pe Biden cu onoruri militare la Palatul Bellevue din Berlin la începutul zilei de vineri, 11 octombrie. Biden va sosi joi seara târziu pentru o vizită de patru zile.

Joi după-amiază, președintele Steinmeier va găzdu un banchet de stat pentru familia Biden şi îi va acorda lui Joe Biden cea mai înaltă distincţie a Germaniei, „Marea cruce de clasă specială” (Sonderstufe des Großkreuzes), care este rezervată şefilor de stat.

Preşedintele german îşi va exprima astfel aprecierea pentru serviciile aduse de Biden prieteniei americano-germane şi alianţei transatlantice, în special în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, conform biroului prezidenţial german.

Liderul american se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz vineri, 11 octombrie.

Sâmbătă, cei doi se vor deplasa în landul Renania-Palatinat din sud-vestul ţării, unde va avea loc un summit privind Ucraina la baza aeriană americană de la Ramstein.

Biden va coordona sprijinul pentru Ucraina cu cele peste 50 de ţări care sprijină Kievul, potrivit Casei Albe.

Preşedintele american își va încheia vizita în Germania duminică 13 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News