El a promis cooperarea cu aliații și a vorbit despre un „deceniu decisiv pentru lumea noastră”. „Vom conduce lumea prin cele mai mari provocări ale timpului nostru, de la Covid la climă, demnitatea umană și drepturile omului, dar nu o vom face singuri”, a spus el. „Vom conduce cu aliații și partenerii noștrii, cu toți cei care cred la fel ca noi”.
Joe Biden, fără a numi China, a declarat că Statele Unite nu încearcă să reintroducă o eră globală de conflicte asemănătoare Războiului Rece cu Uniunea Sovietică.
„Statele Unite vor concura puternic și vor conduce cu valorile și forța noastră”, a subliniat președintele american.
„Nu căutăm un nou Război Rece sau o lume împărțită în blocuri rigide”, a clarificat Biden. „Statele Unite sunt gata să colaboreze cu orice națiune care intensifică și urmărește rezolvarea pașnică a provocărilor comune, chiar dacă avem un dezacord intens în alte domenii, fiindcă vom suferi cu toții consecințele eșecului nostru”, a argumentat președintele american.
„O nouă eră a diplomației”
Biden a venit în fața ONU într-un moment în care se confruntă cu criciti în plan intern și extern pentru retragerea pripită a SUA din Afganistan, imediat după preluarea puterii de către talibani, care a lăsat cetățeni americani și aliați afgani încă în țară.
„Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan și, pe măsură ce închidem această eră a războiului neîntrupt, deschidem o nouă eră a diplomației implacabile”, a spus Biden.
Biden a promis să apere interesele naționale vitale ale SUA, dar a spus că „misiunea trebuie să fie clară și realizabilă”, iar armata americană „nu trebuie folosită ca răspuns la fiecare problemă pe care o vedem în întreaga lume”.
Joe Biden a încercat să prezinte un caz convingător potrivit căruia Statele Unite rămân un aliat de încredere pentru partenerii săi din întreaga lume după ani de politici „America First” urmate de predecesorul său Donald Trump.
Biden a adăugat că a rămas angajat să rezolve pașnic disputa cu Iranul cu privire la programul său nuclear. El a promis să apere Israelul, dar a spus că este încă necesară o soluție cu două state cu palestinienii, chiar dacă este un obiectiv îndepărtat.
Tot mai multe critici din partea aliaților
Liderii mondiali, care s-au aflat în repetate rânduri în contradicție cu fostul președinte Donald Trump, sperau la o America mai stabilă și mai predictibilă sub conducerea succesorului său – dar cele mai recente mișcări de politică externă ale lui Joe Biden au provocat neliniște.
Lipsa de coordonare a SUA în timpul ieșirii din Afganistan după două decenii de război a nemulțumit aliații și a dus la o misiune internațională haotică de evacuare.
Săptămâna trecută, un acord SUA-Regatul Unit pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară i-a înfuriat pe francezi, care aveau propriul lor contract de cinci ani pentru a construi submarine pentru australieni. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a descris acordul drept „înjunghiat pe la spate”, iar ambasadorii francezi din ambele țări au fost retrași.
Administrația Biden s-a confruntat, de asemenea, critici internaționale cu privire la presupusa acaparare de către SUA a vaccinurilor Covid-19 și impunerea de restricții non-reciproce de călătorie.