UPDATE ora 19.30: Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a semnat o solicitare prin care a cerut Congresului american să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de lei, în contextul în care invazia rusă intră într-o nouă fază critică, scrie CNN.
Cererea de finanțare ar trebui să susțină Ucraina până la sfârșitul acestui an fiscal, adică în următoarele aproximativ cinci luni, și include 20,4 miliarde de dolari care vor fi alocați pentru asistență militară.
Biden a catalogat această sumă uriașă ca fiind critică pentru stabilitatea globală. Liderul de la Casa Albă a făcut apel la Congres să aprobe finanțarea „cât mai repede posibil”.
El a reiterat că nu va trimite trupe americane în Ucraina și a declarat că SUA „nu atacă Rusia”, ci, în schimb, „ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești”, învinovățindu-l, din nou, pe președintele rus Vladimir Putin pentru declanșarea războiului.
Rusia este agresorul, nu există niciun «dacă» sau «dar» în această privință. Rusia este agresorul, iar lumea trebuie și va trage Rusia la răspundere”, a declarat liderul american.
Biden a trecut în revistă câteva dintre prevederile din cererea de 33 de miliarde de dolari, printre care:
- 20,4 miliarde de dolari – solicitați pentru asistență militară și de securitate;
- 8,5 miliarde de dolari – pentru asistență economică pentru guvernul și poporul ucrainean;
- 3 miliarde de dolari vor fi alocați pentru asistență umanitară suplimentară și pentru finanțarea securității alimentare, precum și pentru finanțarea specifică care să corecteze perturbările economice.
De asemenea, Biden a prezentat în detaliu noua legislație propusă care va permite tragerea la răspundere a oligarhilor ruși.
„Le vom confisca iahturile, casele de lux și alte câștiguri necuvenite”, a punctat Biden, precizând că banii obținuți astfel vor fi utilizați pentru despăgubirea Ucrainei.
Președintele american a reacționat, de asemenea, la informațiile de la începutul acestei săptămâni, potrivit cărora Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria după ce ambele țări au refuzat să plătească în ruble, ceea ce a sporit incertitudinea pe piețele globale de petrol, deja instabile și zguduite de război.
„Vreau să fiu clar, nu vom lăsa Rusia să intimideze sau să șantajeze pentru a scăpa de aceste sancțiuni. Nu le vom permite să se folosească de petrolul și gazele lor pentru a evita consecințele. Lucrăm cu alte națiuni, cum ar fi Coreea, Japonia, Qatar și altele, pentru a susține efortul nostru de a-i ajuta, în alte moduri, pe aliații europeni amenințați de Rusia cu acest șantaj legat de furnizarea gazului”, a precizat Biden.
Întrebat care este mesajul său pentru refugiații ucraineni care așteaptă la granița de sud pentru a intra în SUA, Biden a spus că acestora li se permite să intre direct în țară.
„Am spus că nu este nevoie să meargă la granița de sud. Să vină cu avionul direct în Statele Unite. Am stabilit un mecanism prin care pot veni direct, cu o viză”, a explicat președintele american.
UPDATE ora 19.00: După ce și-a încheiat discursul, Joe Biden a răspuns și la întrebările reporterilor. Liderul de la Casa Albă a fost întrebat dacă SUA se află acum într-un „război-proxy” cu Rusia și cât de îngrijorat este de modul în care ar putea răspunde Kremlinul, relatează BBC.
Biden a spus că „suntem pregătiți pentru orice ar face (rușii, n.r.)”.
Rusia a sugerat în repetate rânduri că sprijinul acordat Ucrainei de către Occident – în special prin intermediul ajutorului militar – echivalează cu un război-proxy.
De asemenea, în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Biden a spus că, în efortul de a ajuta Polonia și Bulgaria – după ce Rusia le-a întrerupt miercuri furnizarea cu gaze naturale – SUA va colabora cu aliații și ar putea redirecționa vânzarea de gaze naturale către acestea.
„Polonia a indicat rezerve semnificative de gaze, la fel ca și Bulgaria, dar nu la fel de mari”, a adăugat Biden.
„Am depus eforturi cu aliații din Japonia și am putea devia vânzarea de gaze naturale din aceste țări către Polonia și Bulgaria. Este tot ce pot să spun acum”, a precizat liderul american.
UPDATE ora 18.50: Președintele american a mai declarat că, în ciuda pretențiilor Rusiei de a fi o sursă sigură de energie pentru lume, „acțiunile sale față de Polonia și Bulgaria arată contrariul”, relatează BBC și CNN.
Liderul de la Casa Albă s-a referit astfel la anunțul de miercuri potrivit căruia gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către cele două țări.
Acest lucru, a afirmat Biden, arată că Rusia folosește energia „nu doar ca pe o marfă, ci ca pe o armă”.
„Nu vom lăsa Rusia să intimideze și să șantajeze pentru a scăpa de aceste sancțiuni”, a adaăugat președintele american.
Ca răspuns la afirmațiile Moscovei privind posibilitatea ca războiul din Ucraina să degenereze într-un conflict nuclear dacă Occidentul va continua să sprijine Kievul, Joe Biden a declarat că aceste amenințări sunt „o reflectare a eșecului Rusiei”.
Liderul de la Casa Albă a mai spus că aceste afirmații ale oficialilor ruși îl îngrijorează „pentru că arată disperarea Rusiei”.
„Mă îngrijorează, pentru că arată disperarea pe care o simte Rusia în legătură cu eșecul lor abject de a reuși să facă ceea ce și-au propus în primă instanță”, a precizat Biden.
„Cred că este mai mult o reflectare nu a adevărului, ci a eșecului lor”, a continuat președintele american, „și astfel, în loc să spună că ucrainenii sunt echipați cu o anumită capacitate de a rezista forțelor ruse, ei trebuie să… le spună oamenilor lor că Statele Unite și tot NATO sunt angajate în eliminarea trupelor ruse, a tancurilor, etc”, a mai spus Biden.
„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posbilitatea utilizării lor”, a adăugat Biden.
„Agresivitatea nu va câștiga, amenințările nu vor câștiga”, a mai spus președintele american.
Acesta a precizat că războiul din Ucraina a reprezentat o problemă serioasă, dar și o oportunitate enormă de a descuraja viitoarele războaie.
„Toate aceste acțiuni se referă la adevăr – investiția în libertatea și securitatea Ucrainei este un preț mic de plătit pentru a pedepsi agresiunea Rusiei și pentru a diminua riscul unui viitor conflict”, a subliniat Biden.
El a încheiat cu un „mesaj fără echivoc pentru Putin: nu vei reuși niciodată să domini Ucraina”.
UPDATE ora 18.35: Președintele Joe Biden a cerut joi Congresului american un proiect de lege de finanțare suplimentară pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari, menit să sprijine Ucraina în următoarele câteva luni, în contextul în acre războiul brutal și necruțător al Rusiei a intrat într-o nouă fază, scrie CNN.
Într-o altă solicitare importantă adresată Congresului SUA, Biden a prezentat o propunere care ar exercita presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruși ce au legătură cu războiul din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor din bunurile confiscate de aceștia pentru a finanța apărarea Ucrainei.
„Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea în fața agresiunii va fi și mai costisitoare dacă vom permite acest lucru. Fie susținem poporul ucrainean în timp ce își apără țara, fie stăm deoparte în timp ce rușii își continuă atrocitățile în Ucraina”, a declarat Joe Biden joi, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă.
„Avem nevoie de acest proiect de lege pentru a sprijini Ucraina în această luptă pentru libertate”, a adăugat președintele american.
„Aliații noștri din NATO, partenerii noștri din UE vor suporta și ei partea lor echitabilă din aceste costuri, dar trebuie să ne îndeplinim și noi partea, precum și rolul pe care îl avem în conducerea alianței”, a spus liderul de la Casa Albă, adăugând că ajutorul financiar se va concentra pe armament, muniții, finanțare și alte de sprijin economic.
Ajutorul „va face ca sacrificiul și curajul lor (al ucrainenilor, n.r.) să aibă un scop, pentru ca ei să poată continua această luptă”, a spus Biden, îndemnând Congresul să aprobe finanțarea proiectului său „cât mai repede posibil”.
Cu toate acestea, președintele american a subliniat că SUA nu atacă Rusia.
„Nu atacăm Rusia. Ajutăm Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești și, așa cum Putin a ales să lanseze această invazie brutală, el ar putea alege să pună capăt acestei invazii brutale. Rusia este agresorul, nu există niciun «dacă» sau «dar» în această privință”, a punctat liderul de la Casa Albă.
Cererea de 33 de miliarde de dolari include 20,4 miliarde de dolari solicitați pentru asistență militară și de securitate, inclusiv 5 miliarde de dolari pentru autorități suplimentare de retragere, 6 miliarde de dolari pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei și 4 miliarde de dolari pentru Programul de finanțare militară externă al Departamentului de Stat, a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al administrației americane, înainte de declarațiile lui Biden.
Oficialul a precizat că o parte din cei 20 de miliarde de dolari în asistență militară ar putea fi folosiți pentru a suplini achizițiile de muniții și echipamente din alte țări, permițând acestor țări „să fie capabile să se apere pe deplin”. Oficialul a adăugat că inițiativa vine în contextul efortului lui Biden de a mobiliza lumea în sprijinul Ucrainei.
De asemenea, în cerere este inclusă o asistență economică în valoare de 8,5 miliarde de dolari „pentru a ajuta guvernul Ucrainei să răspundă la criza imediată și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean”, a precizat oficialul american. O fișă informativă a Casei Albe a sugerat că finanțarea ar ajuta, de asemenea, la contracararea dezinformării rusești și a narațiunilor de propagandă, precum și la sprijinirea presei independente.
De asemenea, vor fi incluse fonduri suplimentare pentru asistență umanitară și securitate alimentară, în valoare de 3 miliarde de dolari, inclusiv „grâu și alte produse de bază” pentru cei care au nevoie, potrivit oficialului. O parte din această finanțare va fi destinată formării profesionale, serviciilor de sănătate mintală și resurselor pentru districtele școlare din SUA, pentru a ajuta la sprijinirea ucrainenilor care sosesc în SUA, precum și altor eforturi de sprijinire a refugiaților ucraineni și a țărilor care le oferă refugiu.
Propunerea lui Biden include, de asemenea, fonduri specifice „pentru a aborda perturbările economice acasă și în întreaga lume din cauza agresiunii lui Putin”, ceea ce va contribui la creșterea producției americane de culturi alimentare, cum ar fi soia, precum și fonduri care să permită utilizarea Legii privind producția de apărare în scopul extinderii producției americane de rezerve critice de minerale și alte materiale perturbate de război.
UPDATE ora 18.20: Administrația Biden trimite Congresului american o solicitare de finanțare suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina într-o nouă etapă, în următoarele luni, în timp ce Rusia își continuă războiul brutal și necruțător. Cererea include fonduri pentru securitate, ajutor economic și umanitar, relatează CNN.
Cererea de 33 de miliarde de dolari include 20,4 miliarde de dolari solicitați pentru asistență militară și de securitate. Acești 20 de miliarde de dolari includ 5 miliarde de dolari pentru autorități suplimentare de retragere, 6 miliarde de dolari pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei și 4 miliarde de dolari pentru Programul de finanțare militară externă al Departamentului de Stat, a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.
Articolul inițial: Pachetul legislativ – elaborat printr-un proces interinstituțional care include Departamentul Trezoreriei, Departamentul de Justiție, Departamentul de Stat și Departamentul de Comerț – va „stabili noi autorități pentru confiscarea proprietăților legate de cleptocrația rusă, va permite guvernului să folosească veniturile pentru a sprijini Ucraina și va consolida în continuare instrumentele de aplicare a legii aferente”, a precizat Casa Albă, într-o fișă informativă.
Se așteaptă ca propunerea să fie însoțită de o solicitare adresată Congresului de a aproba un nou ajutor suplimentar pentru Ucraina, inclusiv asistență militară, economică și umanitară, care ar trebui să dureze până la sfârșitul anului fiscal. Joe Biden urmează să facă declarații privind noul pachet de sprijin pentru în cursul zilei de joi, la Casa Albă.
Deși congresmenii americani au fost de acord că sunt necesari mai mulți bani pentru Ucraina, încă nu este clar cum ar putea trece rapid prin Congres noul pachet legislativ și nici cât de repede ar putea fi adoptată această propunere privind oligarhii. O soluție probabilă ar fi ca cele două două acte legislative să fie comasate, dar liderii republicani și democrați se află în primele etape ale discuțiilor privind modul în care să fie adoptată finanțarea extinsă pentru Ucraina.
Un element din cadrul acestui pachet ar simplifica eforturile guvernului federal american de confiscare a activelor oligarhilor ruși prin crearea unui nou proces administrativ prin intermediul Trezoreriei și al Departamentului de Justiție „pentru confiscarea proprietății din Statele Unite care este deținută de oligarhii ruși sancționați și care are legătură cu un anumit comportament ilegal”. Aceasta ar transforma în infracțiune penală faptul ca persoanele „să posede cu bună știință sau intenționat venituri obținute direct din tranzacții corupte cu guvernul rus”.
De asemenea, propunerea ar contribui la direcționarea veniturilor din „fondurile confiscate în legătură cu corupția, sancțiunile și încălcările controlului exporturilor și alte infracțiuni specifice pentru a remedia daunele cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, iar Departamentul de Justiție, Trezoreria și Departamentul de Stat vor colabora în acest sens. La începutul acestei săptămâni, procurorul general Merrick Garland a declarat că administrația Biden va susține o legislație care să permită ca o parte din veniturile provenite din activele confiscate de către Departamentul de Justiție de la oligarhii ruși „să ajungă direct în Ucraina”.
Pachetul propus ar permite „confiscarea proprietăților pe care oligarhii ruși le pot folosi pentru a facilita eludarea sancțiunilor”, o schimbare față de actuala legislație americană, care permite Statelor Unite să confiște doar veniturile provenite din încălcarea sancțiunilor. De asemenea, pachetul ar clasifica „ocolirea” sancțiunilor drept „activitate de șantaj”, ar extinde de la cinci la zece ani termenul de prescripție pentru urmărirea penală a spălării de bani pe baza infracțiunilor străine și ar spori capacitatea SUA de a colabora cu aliații și partenerii pentru a recupera activele legate de corupția străină.
Președintele american a anunțat săptămâna trecută că SUA va trimite un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari Ucrainei, în condițiile în care Rusia își concentrează campania de cucerire de noi teritorii pe regiunea de est a țării. Biden a argumentat că războiul Rusiei a intrat în ceea ce el a numit o „fereastră critică”, ceea ce face ca ajutorul militar occidental să fie esențial.
Dacă va fi aprobat, pachetul anunțat săptămâna trecută ar însemna că SUA au alocat aproximativ 3,4 miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie.
Joe Biden a precizat că pachetul anunțat săptămâna trecută include arme de artilerie grea, zeci de tunuri howitzer – obuziere cu rază de acțiune mai lungă – și 144.000 de obuze pentru acestea, precum și drone tactice.
La începutul acestei luni, SUA au anunțat un alt pachet de asistență pentru securitate destinat Ucrainei, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari. Pachetul respectiv includea elicoptere Mi-17, drone Switchblade (drone „kamikaze”), echipamente de protecție împotriva atacurilor chimice, rachete antitanc Javelin, transportoare blindate M113, radare de contra-artilerie, veste antiglonț și căști de protecție.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina