În cadrul sondajului s-a analizat situația din șapte dintre cele mai indecise state din SUA în perspectiva scrutinului prezidențial.

Donald Trump este cotat cu 47% din intenţiile de vot, față de Joe Biden – cu 45% dintre cei chestionați. Aceasta este cea mai mică diferență în favoarea republicanului din octombrie 2023, când Blooberg a început să analizeze statele oscilante.

În ceea ce privește situația din fiecare stat în parte, Biden îl întrece pe Trump în Michigan (48% la 43%) şi Wisconsin (47% la 44%). În același timp, republicanul înregistrează un avans între 1% şi 3% în Nevada, Arizona, Carolina de Nord şi Georgia. În Pennsylvania, Trump este cotat cu 51% față de 44% pentru Biden, în primul sondaj după dezbarea prezidențială.

De asemenea, aproximativ 20% dintre respondenţi au susținut că Joe Biden este apt mental pentru a fi președinte, iar aproape 50% consideră acest lucru despre Donald Trump.

În ceea ce privește vârsta celor doi, 44% cred că Biden, care are 81 de ani, este prea bătrân, spre deosebire de 8%, care au această părere despre Trump, în vârstă de 78 de ani.

Totodată, 3 din 10 alegători din aceste state cred că Biden ar trebui să se retragă din cursa prezidențială.

În cadrul sondajului au fost chestionați 4.902 alegători înregistraţi în statele menţionate. Cercetarea s-a desfășurat în perioada 1 – 5 iulie, având o marjă de eroare de 1%.

„Deşi prima dezbatere prezidenţială din 2024 a părut să-i alarmeze pe unii lideri democraţi, sondajele noastre din statele swing pentru Bloomberg News arată că această chestiune nu a contribuit prea mult la schimbarea dinamicii cursei”, a precizat Eli Yokley, consultantul politic la Consult Morning.

Explicația vine din faptul că dintre respondenți, doar 13% l-au dat câștigător pe Biden când au fost întrebați cine va învinge în prima dezbatere.

După ce a apărut răgușit și uneori confuz în confruntarea cu adversarul său republican, Biden, în vârstă de 81 de ani, a provocat îngrijorări în rândul democraților, care discută acum despre posibilitatea înlocuirii lui din cursa pentru Casa Albă.

Pe de altă parte, un sondaj publicat recent de The New York Times/Siena College arată o creștere a avantajului lui Donald Trump față de Joe Biden, la nivel național.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News