Contractorii respectivi vor fi responsabili de repararea și întreținerea echipamentelor furnizate de SUA Ucrainei, spun oficiali americani citați de sursa citată.
Activitatea lor este prevăzută să aibă loc departe de linia frontului. Pentagonul examinează în prezent ofertele de contracte.
În ultimii doi ani, Ucraina a primit arme și echipamente americane în valoare de miliarde de dolari, inclusiv o serie de sisteme sofisticate. În același timp, SUA au furnizat Ucrainei informații în timp real care să ajute la contracararea unor atacuri ale rușilor sau la efectuarea unor misiuni.
Potrivit oficialilor citați de AP sub rezerva anonimatului, Pentagonul va permite activitatea unor contractori americani în Ucraina deoarece unele echipamente, mai ales avioanele de luptă F-16 și sistemele de apărare antiaeriană, necesită o forță de muncă foarte calificată pentru a fi reparate și întreținute într-o stare bună. Utilizarea contractorilor, spun acești oficiali, va asigura că armele sunt reparate rapid, astfel încât forțele ucrainene să le poată folosi în continuare în luptă.
Noua politică a fost aprobată la începutul acestei luni, înainte de ziua alegerilor din SUA. Nu este clar dacă Donald Trump, care a câștigat scrutinul prezidențial, va menţine această politică atunci când va prelua funcţia, la 20 ianuarie 2025. Or, Trump a susținut că va pune capăt războiului „în 24 de ore” de la revenirea sa la Casa Albă, dar nu a precizat şi cum o va face. Kremlinul i-a transmis deja că acest lucru este imposibil.
În ultimii doi ani, Joe Biden a insistat ca toţi americanii să stea departe de linia frontului din Ucraina. Casa Albă decisese să limiteze atât pericolul pentru americani, cât şi percepţia, în special din partea Rusiei, că armata americană ar fi angajată în lupte în Ucraina. Încă de la începutul anului 2022, Departamentul de Stat i-a avertizat în mod explicit pe americani să nu călătorească în Ucraina.
Cu toate acestea, Departamentul de Stat a permis unor companii să ajute Ucraina în restabilirea rețelei sale electrice, puternic atacată de Rusia. În plus, câteva companii americane au trimis muncitori în Ucraina în baza unor contracte cu autoritățile de la Kiev. Oficialii citați de AP spun că securitatea personalului va fi asigurată de propriile companii.