Cuprins:
Retragerea lui Biden îi lasă pe democrați în incertitudine. Marea întrebare este acum cine îi va lua locul pentru nominalizarea oficială de candidat al Partidului Democrat în august.
CNN a făcut o analiză cu răspunsuri la întrebări-cheie după decizia lui Biden de a se retrage.
Este Biden încă preşedinte?
Da. Anunţul lui Biden se referă exclusiv la rolul său de candidat democrat în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Acesta nu are nicio legătură cu rolul său actual sau cu mandatul său de preşedinte, pe care a declarat că intenţionează să îl exercite în întregime. Biden va rămâne preşedinte până când succesorul său va depune jurământul la 20 ianuarie 2025.
„Deşi intenţia mea a fost să candidez pentru a fi reales, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de preşedinte pentru restul mandatului meu”, și-a anunțat Biden decizia, într-un mesaj pe X.
În ciuda declaraţiei lui Biden, unii republicani îl îndeamnă să demisioneze imediat. Printre parlamentarii notabili care pun la îndoială capacitatea lui Biden de a ocupa funcţia de preşedinte şi îi cer demisia se numără preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, preşedintele Conferinţei Partidului Republican din Cameră, Elise Stefanik, şi preşedintele grupului de campanie al Partidului Republican din Senat, senatorul de Montana Steve Daines.
Nu există însă niciun indiciu, deocamdată, că Biden ar intenţiona să se retragă mai devreme.
De altfel, Casa Albă a confirmat că Joe Biden „așteaptă să își ducă mandatul la bun sfârșit”, adică va rămâne președinte până în ianuarie 2025.
Este Kamala Harris candidatul democrat, dacă Biden o susține?
Nu. La scurt timp după anunțul retragerii, președintele SUA și-a declarat susţinerea pentru vicepreședinta Kamala Harris, pe care o consideră cea mai potrivită persoană să candideze contra lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie.
Harris a afirmat într-un comunicat că este „onorată” să primească sprijinul lui Biden şi că intenţionează să „câştige şi să obţină” nominalizarea pentru preşedinţie, în prima sa declaraţie publică de la anunţul lui Biden.
Mai mulţi democraţi proeminenţi şi-au exprimat rapid sprijinul pentru Harris, inclusiv senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts, care a candidat la preşedinţie în 2020; reprezentanta Pramila Jayapal din Washington şi senatorul Chris Coons din Delaware, copreşedinte al campaniei lui Biden. Guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, şi guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, o susţin, de asemenea, pe Harris, la fel ca întreaga delegaţie din Tennessee la DNC.
Dar nimic din toate acestea nu o face automat candidatul democrat.
Cum va fi ales candidatul democrat şi cine va fi acesta?
Delegaţii individuali vor alege acum candidatul partidului în timpul convenţiei democrate din Chicago de luna viitoare – sau, eventual, în timpul unui apel nominal virtual. Dar, deoarece Biden a câştigat aproape toţi delegaţii în timpul procesului primar, aceştia au fost aprobaţi de campania lui Biden şi s-au angajat să voteze pentru preşedinte.
Asta înseamnă că, deşi delegaţii pot vota cum doresc, în mare parte vor fi susţinătorii lui Biden cei care vor alege candidatul.
Aceasta nu înseamnă că un candidat care nu este susţinut de Biden nu ar putea încerca să obţină nominalizarea. Unii democraţi pledează pentru un „proces deschis” de înlocuire a lui Biden, în cadrul căruia şi alţi candidaţi, în afară de Harris, s-ar înscrie în cursă.
Conform regulilor partidului, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite cerinţe pentru a fi nominalizaţi, inclusiv să strângă sute de semnături de la delegaţi din mai multe state; să fie „democraţi de bună credinţă”; şi să fi „stabilit un sprijin substanţial pentru nominalizarea lor în calitate de candidat democrat”.
Deşi această decizie urmează să fie luată de preşedintele naţional al DNC, partidul nu a publicat încă mai multe detalii cu privire la modul exact în care ar funcţiona procesul.
Cine ar mai putea fi noul candidat?
În timp ce Harris a primit sprijinul lui Biden, numele multor parlamentari democraţi proeminenţi au fost vehiculate neoficial ca alternative care ar putea să i se opună pentru nominalizarea partidului. Cu toate acestea, majoritatea acestor persoane nu au anunţat sau semnalat în alt mod că intenţionează să candideze pentru acest rol.
Cu toate acestea, duminică seara, surse apropiate senatorului Joe Manchin, independent din Virginia de Vest, au declarat la CNN că Manchin se gândeşte să se reînscrie ca democrat şi să se arunce în cursă.
Cum va fi ales partenerul de cursă al noului candidat la preşedinţie?
Partidul Democrat alege un candidat la funcţia de vicepreşedinte în mare parte în acelaşi mod ca votul pentru preşedinte, deşi de obicei nu există un vot complet. În practică, cel pe care candidatul la preşedinţie îl alege drept partener de cursă este de obicei acceptat de delegaţi.
Ce se întâmplă cu banii strânşi pentru realegerea lui Biden?
Eforturile de realegere a lui Biden au strâns un total de 240 de milioane de dolari la sfârşitul lunii iunie. Aceste fonduri sunt împărţite între DNC, comitetele aliate şi chiar comitetul de campanie al lui Biden. Numai acesta din urmă deţinea 95,9 milioane de dolari la sfârşitul lunii trecute, conform datelor Comisiei electorale federale.
Mulţi experţi în finanţarea campaniilor spun că, în cazul în care Harris devine candidatul, orice bani rămaşi în conturile bancare ale campaniei vor fi transferaţi către operaţiunea sa politică, deoarece ea face deja parte din competiţie.
Dar unii avocaţi republicani nu sunt de acord, susţinând că, în conformitate cu unele interpretări, Biden şi Harris trebuie să fie nominalizaţi oficial de partidul lor înainte ca orice bani să poată fi transferaţi.
În cazul în care Harris nu devine candidat, campania Biden-Harris ar putea transfera întregul fond către Comitetul Naţional Democrat, conform FEC.
Comitetul ar fi apoi împuternicit să susţină financiar un alt candidat democrat proeminent şi să distribuie banii candidaţilor de mai jos, împreună cu comitetele lor aliate. În cazul în care ar alege această cale, DNC s-ar confrunta cu limitările FEC privind cheltuielile şi contribuţiile.
O altă opţiune pe care o are campania este să se transforme într-un comitet de acţiune politică, folosind fondurile lui Biden pentru cheltuieli independente, cum ar fi campanii publicitare pentru un nou candidat la preşedinţie. Dar nu i s-ar permite să coordoneze aceste activităţi de cheltuieli cu niciunul dintre candidaţii pe care îi susţine.
Ce președinți americani s-au mai retras din cursă?
Deşi niciun preşedinte al SUA nu a fost presat să renunţe la campania de realegere din cauza unor preocupări legate de capacitatea sa mintală, nu este fără precedent ca un preşedinte în exerciţiu să renunţe la campania sa de realegere.
Aceasta este prima dată în decenii când un preşedinte american cu un singur mandat renunţă la o campanie de realegere. Cazul aminteşte de deciziile foştilor preşedinţi Lyndon B. Johnson şi Harry S. Truman de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 şi, respectiv,1952.
Cel puţin alţi cinci foşti preşedinţi au respins, de asemenea, posibilitatea unui al doilea mandat.