Reacția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Președintele Volodymyr Zelensky a recunoscut informațiile din presă despre posibilitatea de a folosi lansatoare ATACMS împotriva Rusiei, însaă nu a confirmat sau infirmat dacă SUA i-au dat permisiunea de a le folosi.

„Planul de întărire a Ucrainei este un plan de victorie pe care l-am prezentat partenerilor. Unul dintre punctele principale este transportul cu camioane pentru armata noastră. Se spun multe în mass-media cum că ni s-a acordat permisiunea de a lua acțiuni corespunzătoare. Dar loviturile nu se fac cu cuvinte. Lucruri de genul acesta nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine. Este o necesitate. Slavă Ucrainei!”, a precizat Volodimir Zelenski într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

Când ar putea avea loc primele atacuri

Ucraina intenționează să efectueze primele atacuri în zilele următoare, au spus sursele, fără a dezvălui detalii, din cauza preocupărilor de securitate operațională.

Mișcarea Statelor Unite, care vine cu puțin peste două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul pe 20 ianuarie, apare după o bună perioadă în care Volodomir Zelenski a cerut permisiunea ca armata ucraineană să folosească armele americane pentru a lovi ținte militare din Rusia.

Schimbarea vine după desfășurarea de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-și completa propriile forțe, o evoluție care a provocat alarmă la Washington și Kiev.

Foto: Lansator de rachete ATACMS american.
Sursa: Profimedia

Ucraina va putea ataca Rusia cu rachete ATACMS

Primele lovituri profunde ar putea fi efectuate folosind rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 190 de mile (306 km), potrivit surselor.

În timp ce unii oficiali americani și-au exprimat scepticismul că permiterea unor lovituri la distanță lungă va schimba traiectoria generală a războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forțele ruse obțin câștiguri și ar putea pune Kievul într-o poziție mai bună de negociere atunci când și dacă vor avea loc discuții de încetare a focului.

Donald Trump s-ar putea opune deciziei lui Joe Biden

Nu este clar dacă Donald Trump va schimba decizia lui Joe Biden atunci când va prelua mandatul. Republicanul a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar și militar al SUA pentru Ucraina și a promis că va pune capăt războiului rapid, fără să explice cum.

Cu toate acestea, unii republicani din Congres l-au îndemnat pe Biden să relaxeze regulile privind modul în care Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA.

Rusia a avertizat că va vedea o mișcare de slăbire a limitelor utilizării de către Ucraina a armelor americane ca o escaladare majoră a războiului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News